Achtergrond

Waarom overheden zich zorgen maken over hobbydrones

Tien dagen voordat een DJI Phantom neerstortte bij het Witte Huis vond er in Virginia een conferentie plaats over het gebruik van drones door terroristen. Wat blijkt, Syrische rebellen maken allang gebruik van quadcopters van een paar honderd euro om aanslagen uit te voeren. Ook werden er video’s getoond van low-cost drones uitgerust met automatische wapens. ‘Een eye-opener’, volgens één van de aanwezigen. Het is daarom niet vreemd dat het incident bij het Witte Huis de alarmbellen laat afgaan, meldt Wired.

Ook in Nederland is er reden voor zorgen: zo verklaarde Marcel van Gelderen (eigenaar van Dronespecialist) eergisteren tijdens de TUS Expo tegenover De Volkskrant dat hij wel eens ‘extremistische moslims’ in de zaak heeft gehad. “Zo zagen ze er uit, en ze vroegen wel erg nadrukkelijk wat bijvoorbeeld de drone ‘Phantom’ aan gewicht kan dragen, en hoe ver hij dat gewicht dan kan brengen.”

Een hobbydrone met 1,5 kilo aan nepexplosieven. Foto: Daniel Herbert/Skygear Solutions
Een hobbydrone met 1,5 kilo aan nepexplosieven. Foto: Daniel Herbert/Skygear Solutions

Momenteel is er eigenlijk geen goede oplossing voor het probleem. Het instellen van een zogenaamde ‘geofence’ door dronefabrikanten is een schijnoplossing. Zo’n geofence moet ervoor zorgen dat een drone niet kan opstijgen nabij vliegvelden of gevoelige locaties. Maar in de praktijk kunnen bezitters van een DJI Phantom ervoor kiezen om hun systeem simpelweg niet te updaten. Daarnaast blijkt het relatief eenvoudig om no-fly zones uit het geheugen van de Phantom te verwijderen. Om nog maar niet te spreken over mensen die zelf hun drones in elkaar zetten: die hebben helemaal geen last van virtuele no-fly zones.

De vraag is volgens Wired uiteindelijk in hoeverre fabrikanten – niet alleen van drones, maar ook van auto’s, e-readers en printers –  in staat zijn om op afstand controle uit te oefenen over hun producten en ongewenst gebruik kunnen voorkomen. Er is intussen sprake van een groeiend veiligheidsprobleem, waar helaas geen eenvoudig antwoord op te verzinnen is. Er wordt wel gewerkt aan anti-dronesystemen maar die zijn nog lang niet operationeel. De verkoop van drones verbieden heeft in ieder geval geen zin, de opmars van technologie houd je niet zomaar tegen.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier