AchtergrondPro

Videoverslag TUSExpo 2016: to drone or not to drone

Hoe kan een anti-drone radarsysteem een drone nu eigenlijk onderscheiden van een vogel, en over vogels gesproken: hoe zit het met het dierenwelzijn van die roofvogels die getraind worden om drones uit de lucht te plukken? Het zijn zomaar wat vragen die aan bod komen in de videoreportage die Dronewatch maakte op de openingsdag van TUSExpo 2016, die momenteel plaatsvindt in Den Haag.

Van 2-4 februari vindt in Den Haag The Unmanned Systems Expo (TUSExpo) 2016 plaats, de vakbeurs voor onbemande systemen waar de laatste ontwikkelingen op het gebied van drones en hun toepassingen gedemonstreerd en besproken worden. Opvallend aan deze tweede editie van de beurs is de toegenomen aandacht voor anti-drone oplossingen, waaronder geavanceerde radarsystemen en de roofvogel die inmiddels wereldnieuws is. In deze serie video’s wordt je bijgepraat over de laatste ontwikkelingen en toepassingen.

Anti-drone radar

Tijdens grote evenementen wordt hij al ingezet: de droneradar van Robin Radar Systems, die voortijdig alarm moet slaan als er een ongewenst drone nadert. Hoe zo’n anti-drone radar nu precies werkt, wordt toegelicht door Siete Hamminga. Hun radarsysteem is in staat om drones te onderscheiden van vogels door o.a. het micro-doppler effect.

Thermal UAV

Dronexpert heeft een thermal UAV ontwikkeld die middels een dual camera kan helpen bij het opsporen van warmtelekken in daken, of het snel in kaart brengen van defecte cellen in zonnepanelen. Roger Borre van Dronexpert vertelt hoe het systeem precies werkt.

Inzet van drones door de brandweer

De brandweerregio’s Twente en Midden-Brabant hebben inmiddels de mogelijkheid om drones in te zetten tijdens calamiteiten. Dat is tot nu toe slechts één keer gebeurd. Toch is woordvoerder Martijn Zagwijn van brandweer Twente positief.

Dronebutler Fleye

Ruim 300.000 euro werd er onlangs via Kickstarter opgehaald voor de Fleye, een vliegende dronebutler die in tegenstelling tot normale multirotors tijdens de vlucht veilig aangeraakt kan worden. Hoe staat het met de ontwikkeling van deze vliegende robot?

Anti-drone roofvogel

Inmiddels is de roofvogel die ongewenste drones uit de lucht kan plukken wereldnieuws. Maar hoe zit het eigenlijk met het dierenwelzijn? We vroegen het aan Sjoerd Hoogendoorn van Guard from Above.

Regelgeving

Ondertussen blijft de regelgeving de gemoederen bezighouden. Want als de politiek niet meewerkt om drones op een werkbare manier te integreren in het luchtruim, blijft het bij mooie prototypes en plannetjes die niet omgezet kunnen worden in toepassingen, handel en banen. Daarover sprak ik met Marcel van Gelderen van Dronespecialist.

Lancering Kratos-drone van Aerobotica

Nieuwkomer Aerobotica heeft tijdens de TUSExpo een drone gelanceerd die onder andere geschikt is voor landbouwtoepassingen. Oprichter Ali Asghar Nosrati vertelt wat er kwam kijken bij de ontwikkeling van de Kratos.

‘Drone aan een touwtje’ Safe-T

Met een drone vliegen naast een vliegveld? Het kan met de Safe-T drone van Elistair. Dankzij de kabel waarmee de drone aan een grondstation wordt bevestigd kun je er niet alleen voor zorgen dat de drone niet weg kan vliegen, het is ook nog eens mogelijk om de drone uren in de lucht te houden door de benodigde elektriciteit vanaf de grond aan te voeren.

‘Samenwerking essentieel’

Het economische belang van een gezonde dronesector werd ook nog eens onderstreept door prins Pieter-Christiaan, die net als vorig jaar een lans brak voor een testcentrum voor drones op oud-vliegkamp Valkenburg. Volgens hem is samenwerking essentieel om de sector te laten groeien.

De beurs duurt nog ten en met donderdag 4 februari, 12:00 uur. Met dank aan Johan voor het camerawerk.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Videoverslag TUSExpo 2016: to drone or not to drone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier