Nieuws

Luchtvaartpolitie onderzoekt illegaal vliegende drone boven Westlandse Cross

Een vlucht met een onbemand luchtvaartuigje boven de Westlandse Cross dat in het weekend van 21 juni plaatsvond krijgt mogelijk een staartje. In een interview met Omroep West zegt Rob van Nieuwland, voorzitter van branchevereniging DARPAS, dat de vlucht ‘illegaal en levensgevaarlijk’ was. De UAV vloog laag over het publiek en dat is niet zonder meer toegestaan.

Volgens de organisator van het evenement maakte de betreffende piloot ‘op vrijwillige basis’ opnamen met de drone. Problematisch is het feit dat de regels rond het (commercieel) gebruik van drones vaak niet bekend zijn bij zowel piloten als wetshandhavers. Wie filmbeelden of foto’s voor commercieel gebruik maakt moet een brevet hebben en de vluchtbewegingen van tevoren aanmelden. Zonder brevet vliegen boven mensenmassa’s is verboden.

De luchtvaartpolitie onderzoekt de zaak. Uiteindelijk moet de officier van justitie bepalen of de regels zijn overtreden en of er een boete wordt opgelegd. Volgens Van Nieuwland doen organisatoren van festivals er verstandig aan om alleen zaken te doen met gecertificeerde bedrijven, ook in verband met de aansprakelijkheid, mocht er iets misgaan.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier