Productnieuws

Amerikaans bedrijf ontwikkelt uitwijksysteem voor quadcopters

Op internet circuleren talloze filmpjes van mensen die met hun drone tegen een boom of gebouw aanvliegen, meestal met honderden euro’s aan schade tot gevolg. Een Amerikaanse start-up heeft hier een oplossing voor gevonden in de vorm van een anti-botssysteem, dat drones automatisch laat uitwijken zodra er zich een obstakel in de vliegroute bevindt.

Vaak is een stuurfout van de piloot de oorzaak van een crashende drone. Op afstand is het soms lastig in te schatten hoever een drone precies verwijderd is van een obstakel, of hoe hoog het luchtvaartuig vliegt ten opzichte van gebouwen of bomen. Een vergissing is dan snel gemaakt. En dankzij  ‘first person view’ vergeten sommige bestuurders simpelweg om hun drone ook visueel in de gaten te houden terwijl ze kijken naar de live beelden op het schermpje van de remote control. Zeker bij zijwaartse of achterwaartse vliegbewegingen is dat vragen om problemen.

Daarnaast is er nog de ontwikkeling van autonoom vliegende drones, die een voorgeprogrammeerde route afleggen (DJI Phantom met Ground Station) of iemand automatisch volgen (AirDog en HEXO+). Deze UAVs zijn niet voorzien van sensoren en vliegen dus blind tegen voorwerpen als die zich op de route bevinden.

De eBumper van het Amerikaanse bedrijf Panoptes UAV moet uitkomst bieden: het systeem maakt gebruikt van akoestische sensoren om obstakels te detecteren. Vervolgens geeft het systeem een koerswijziging door aan de vluchtcomputer van de drone, zodat deze automatisch zijn route wijzigt. Goed nieuws dus voor mensen die zich volledig willen concentreren op fotograferen of het maken van video’s, zonder zich zorgen te maken over mogelijke botsingen.

eBumper

De sensoren kunnen obstakels op een afstand van drie meter detecteren. Volgens een woordvoerder van het bedrijf werken deze sensoren zowel indoor als in de buitenlucht, ongeacht het weertype. In de toekomst wil Panoptes gebruik gaan maken van microradars, die een groter bereik hebben. Het systeem is in eerste instantie alleen geschikt voor DJI Phantom quadcopters. Later wil het bedrijf de eBumper ook geschikt maken voor andere multirotors.

Uiteindelijk wil Panoptes met hun uitvinding ervoor zorgen dat het gebruik van drones veiliger wordt, niet alleen om hobbymatig gebruik van onbemande voertuigen in goede banen te leiden, maar ook om andere toepassingen – denk aan het bezorgen van pakketjes met drones of onderhoudsinspecties van moeilijk bereikbare plekken – mogelijk te maken.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier