Nieuws

‘Man die drone door vuurwerk stuurde is strafbaar’ 

De video waarin te zien is hoe een drone door een vuurwerkshow vliegt en van dichtbij filmt hoe de pijlen ontploffen is de afgelopen dagen meer dan vijf miljoen keer bekeken. Maar ook al zijn het prachtige beelden, de betreffende dronepiloot heeft de regels overtreden en zou in theorie zelfs gevangenisstraf kunnen krijgen, aldus het gezaghebbende zakenblad Forbes.

In dit geval had de piloot geluk en werd zijn quadcopter niet geraakt door een vuurpijl, maar dat was meer geluk dan wijsheid. Mocht de drone geraakt zijn dan had deze kunnen neerstorten op het publiek of de koers van een pijl kunnen doen afwijken, met mogelijk gevaarlijke situaties tot gevolg. Dat stelt rechtsgeleerde Gregory McNeal in een reactie op de videobeelden.

Volgens McNeal stelt de kustwacht altijd een veiligheidsgebied in als er vuurwerk wordt afgestoken. Een dergelijk gebied mag niet door vaartuigen of andere ‘objecten’ doorkruist worden. Dat geldt volgens McNeal ook voor drones, hiervoor is geen aanvullende wetgeving nodig. In theorie kan het illegaal doorkruisen van een veiligheidszone met een onbemand (lucht)vaartuig in de V.S. leiden tot een boete van $40.000 en vijf tot tien jaar gevangenisstraf.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier