Productnieuws

Crash-proof drone kan ingezet worden om rampgebieden te verkennen

Wetenschappers verbonden aan de technische universiteit van Lausanne hebben een crash-proof drone ontwikkeld, die onder andere ingezet kan worden voor verkenningsvluchten in lastig toegankelijk terrein. De GimBall is hiertoe voorzien van een rolkooi die de UAV tijdens een vlucht beschermt tegen botsingen.

Dankzij de bolvormige rolkooi kan het luchtvaartuig door de meest uiteenlopende omgevingen vliegen, bijvoorbeeld door een bos of een gebouw. De rolkooi zorgt ervoor dat de drone niet crasht zodra deze een muur of ander obstakel raakt. Het buitenste frame kan draaien en daardoor de ergste schokken opvangen zonder dat de drone teveel uit koers raakt.

De drone is voorzien van een camera op een gestabiliseerd frame, ook wel ‘gimbal’ genoemd. Daar komt ook de naam van de drone vandaan. Dankzij de gimbal kan de UAV zeer stabiele videobeelden maken, zelfs als de drone zelf flink schommelt door de wind of door botsingen.

De GimBall drone kan onder andere ingezet worden om rampgebieden of gebouwen die op instorten staan te verkennen. Een volgende versie van de GimBall moet ook in staat zijn om over ruw terrein te rollen.

(afbeelding: Journal of Field Robotics)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier