Nieuws

Brandweer wil drones gaan inzetten bij calamiteiten

Nog voor het eind van dit jaar willen de vijfentwintig Nederlandse brandweercorpsen drones gaan inzetten tijdens calamiteiten. De bedoeling is dat de UAVs worden ingezet om snel rampsituaties in kaart te brengen of om warmtebeelden te maken tijdens een brand.

Aanvankelijk zullen de korpsen van Twente en Midden- en West-Brabant experimenteren met de inzet van drones, zegt brandweercommandant Stephan Wevers in een interview met Tubantia. Volgens hem is het grootste voordeel van drones dat deze tijdens een calamiteit snel overzicht kunnen bieden. Het is zelfs mogelijk om op afstand foto’s en warmtebeelden van de drone te bekijken.

De octocopters waarmee de brandweerkorpsen gaan werken wegen ruim 7 kilo en kunnen tussen de vijftien en twintig minuten in de lucht blijven. De topsnelheid van de UAVs is 45 kilometer per uur. De brandweerdrone is onder andere voorzien van een speciale camera waarmee zogenaamde hotspots kunnen worden opgespoord en daardoor kan de brandhaard sneller bestreden worden. De multirotors van het type Altura worden geleverd door het Nederlandse bedrijf Aerialtronics.

Ook de politie heeft interesse in het experiment. Eerder experimenteerde de politie ook al met de inzet van drones, maar dat leidde destijds niet tot concrete resultaten. Bovendien ging het een aantal keer mis, waarbij onder andere een drone tegen een hijskraan knalde en tegen een gebouw aan vloog.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier