Nieuws

Privé-detectives zetten drones in om ontrouwe echtelieden te betrappen

Wie vreemdgaat in New York moet sinds kort extra op zijn hoede zijn: privé-detectives zetten sinds kort drones in om vreemdgangers vast te leggen op video. Zo werd een getrouwde man op heterdaad betrapt in Central Park terwijl hij met een vrouwelijke collega aan het friemelen was. “We hebben acht minuten vanuit de lucht gefilmd, waarvan vijf minuten bijzonder interessant voor onze client”, aldus Matthew Seifer van detectivebureau Executive Investigations.

De onbemande luchtvaartuigen worden niet alleen gebruikt om ontrouwe echtelieden op te sporen.  “Kleine cameradrones zijn ideaal om bepaalde gevallen van fraude op te sporen”, aldus een vertegenwoordiger van een ander bureau. “Zo hebben we laatst een man gefilmd die in zijn tuin aan het houthakken was, terwijl hij volledig arbeidsongeschikt zou zijn. Dankzij de drone konden we vanaf veilige afstand in zijn tuin kijken.”

Het gebruik van drones door detectives is op zijn minst discutabel, want het commercieel gebruik van UAVs is nog altijd verboden in de Verenigde Staten, om over de inbreuk op de privacy nog maar te zwijgen. Maar ondanks de hoge boetes die uitgedeeld kunnen worden door de Amerikaanse luchtvaartautoriteiten gaan veel detectivebureaus over tot de aanschaf van één of meer drones.

Opmerkelijk is dat de bureaus gebruik maken van consumentendrones zoals de DJI Phantom. Het kunnen aanbieden van dronediensten is zeker een ‘unique selling point’, aldus Seifer: “Het soort bewijsmateriaal dat we hiermee kunnen verzamelen is nu eenmaal veel geld waard.”

Drone spoort vreemdgangers op

(bron: New York Post)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier