Zelf fotokaarten maken met Mapping with Drones

De satelliet- en luchtfoto’s in Google Maps zijn vaak behoorlijk indrukwekkend qua detaillering, maar zeker professionals hebben soms kaartmateriaal nodig met nóg meer details of van recentere aard. Hier komen drones handig van pas, die kunnen immers snel de lucht ingestuurd worden om specifieke gebieden gedetailleerd in kaart te brengen, maar daarna moet het materiaal wel geschikt gemaakt worden voor weergave via een kaartinterface. Een Amerikaanse bedrijf werkt aan service om dit mogelijk te maken.

Het bedrijf Drones Made Easy is op Kickstarter een campagne begonnen voor de financiering van Mapping with Drones, een project waarbij luchtfoto’s afkomstig van (consumenten)drones aan elkaar geplakt en beschikbaar gemaakt worden via een Google Maps-achtige user interface.

Volgens de makers hoeven uploaders van fotomateriaal geen gedetailleerde GPS-data aan te leveren: een paar klikken op iedere foto volstaat om zogenaamde Ground Control Points vast te leggen, aan de hand waarvan Mapping with Drones de kaarten kan positioneren. Het is daardoor mogelijk om je eigen omgeving vast te leggen met een resolutie tot twintig maal die van het fotomateriaal in Google Maps.

De beelden zijn volgens het bedrijf nauwkeurig genoeg voor GIS-professionals. Doelgroepen die mogelijk gebruik kunnen maken van de service zijn landeigenaren, boeren, makelaars, natuurbeschermers, boswachters, en gebouwbeheerders. Inmiddels staat de teller op 15.000 dollar aan toegezegd kapitaal; het streven is om 30.000 dollar op te halen, met nog achttien dagen te gaan.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier