Nieuws

OVSE wil rampgebied MH17 in kaart brengen met drones

De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) wil de crash site van Malaysia Airlines vlucht 17 met behulp van drones in kaart gaan brengen. De brokstukken van het vliegtuig liggen verspreid over een groot en soms moeilijk toegankelijk gebied en daarom is de organisatie met spoed op zoek naar bedrijven die het gebied vanuit de lucht kunnen verkennen.

Volgens de website Flightglobal nodigt de OVSE momenteel bedrijven uit die een ‘turnkey oplossing’ kunnen bieden om het gebied met drones uit te kammen. De bedoeling is om zoveel mogelijk informatie te vergaren en minutieus in kaart te brengen waar verschillende onderdelen van het vliegtuig neergekomen zijn.

Het rampgebied beslaat een oppervlakte van zo’n 35 vierkante kilometer. Sommige delen van het terrein zijn bovendien begroeid. Dat maakt het onderzoek vanaf de grond een lastige operatie, terwijl het voor een goede reconstructie van het ongeluk en het vergaren van bewijsmateriaal van groot belang is dat zo snel mogelijk helder wordt waar de brokstukken van de Boeing 777-200ER terecht zijn gekomen.

UAVs uitgerust met camera’s zijn ideaal voor een dergelijk onderzoek: de drones kunnen het gebied dankzij GPS en geavanceerde flightcontrollers strook voor strook verkennen en ondertussen hoge-resolutie foto’s maken van het onderliggende terrein.

Geïnteresseerde bedrijven kunnen tot en met vrijdag 25 juli intekenen op de tender.

MH17 crash site
Satellietbeeld van de MH17 crash site
Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier