Nieuws

Amerikaanse startup haalt $25M op voor ontwikkeling dronebesturingssysteem

Veel bedrijven kijken momenteel belangstellend naar de mogelijkheden die unmanned aerial verhicles (UAVs) met zich meebrengen: van boeren die hun gewassen willen monitoren, brandweerkorpsen die branden vanuit de lucht willen analyseren en webwinkels die wel oren hebben naar het bezorgen van bestellingen met drones. Al die toepassingen vragen echter om geavanceerde flight control software. Het Amerikaanse bedrijf Airware wil voorzien in die behoefte, en heeft 25 miljoen dollar opgehaald om de software te ontwikkelen.

Aanvankelijk richtte het bedrijf zich op de ontwikkeling van een besturingssysteem voor drones die pakketjes moeten afleveren. Maar inmiddels is de scope veel breder geworden: de flight control software moet uiteindelijk de meest uiteenlopende typen drones en toepassingen kunnen aansturen. Daartoe werkt Airware aan interfaces voor verschillende sensoren en aan een cloudoplossing, die alle vluchtdata opslaat en ter analyse aanbiedt.

Onder de investeerders bevindt zich de bekende venture capitalist Kleiner Perkins. Volgens financieel analisten kan de markt voor drones binnen drie jaar uitgroeien tot een miljardenbusiness, zodra het commercieel gebruik van UAVs in de V.S. wordt toegestaan.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier