Incident

Hobbydrone hindert blusvliegtuig

Drone filmt bosbrand
Afbeelding: TDN.com

Een cameradrone van een hobbyist die een bosbrand in de Amerikaanse staat California aan het filmen was heeft gisteren geleid tot een gevaarlijke situatie. Piloten van blusvliegtuigen die bezig waren om de brand te bestrijden maakten melding van een drone op hun vlieghoogte en moesten tijdelijk hun bluswerkzaamheden staken. Pas nadat de dronepiloot was gelokaliseerd en hem geïnstrueerd was om het onbemande luchtvaartuigje aan de grond te zetten kon het bluswerk doorgaan.

Volgens een woordvoerder van het brandweerkorps zijn hobbydrones een “toenemend punt van zorg”. Alhoewel er nog geen ongelukken hebben plaatsgevonden kunnen blusvliegtuigen, die nu eenmaal op lage hoogte vliegen terwijl ze hun werk doen, gevaarlijk beschadigd worden door een botsing met een UAV.

De betreffende hobbypiloot had geen kwaad in de zin en maakte de filmopnames voor eigen gebruik, niet voor commerciële doeleinden. “Maar in tegenstelling tot de bemanning van een nieuwshelikopter kunnen onze piloten niet communiceren met dronepiloten en hen aanwijzingen geven om gevaarlijke situaties te voorkomen”, aldus de woordvoerder.

Drones voorzien van camera’s worden steeds populairder onder amateurfotografen. “Maar een bosbrand waar professionals aan het werk zijn om het vuur te bestrijden… Dat is nou niet echt een geschikte plek om met dat soort speelgoed de lucht in te gaan.”

(bron: The Sacramento Bee)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier