Zwollenaren ongerust om drone boven binnenstad

Een UAV die luchtfoto’s aan het maken was van de Nieuwe Markt in Zwolle leidde gisteren tot ongerustheid bij een aantal inwoners van Zwolle. Volgens De Stentor kon de gemeente niet vertellen van wie de drone was, die enige tijd boven de binnenstad van Zwolle hing.

Het bleek te gaan om een onbemand luchtvaartuigje van Dronefoto.nl, waarmee luchtfoto’s gemaakt werden van de nieuwe bestrating van het plein. Voor het commercieel gebruik van drones is normaal gesproken een ontheffing nodig. Volgens een woordvoerder van Dronefoto.nl heeft het bedrijf een vrijstelling en mag het bedrijf in het hele land drones laten vliegen.

Volgens de regelgeving zijn professionele dronepiloten echter verplicht om hun vluchtplannen een dag van tevoren kenbaar te maken aan de burgemeester van de gemeente waarboven gevlogen gaat worden, en had de gemeente dus moeten weten van de vlucht.

De Nieuwe Markt in Zwolle (bron: Google Streetview, UAV toegevoegd met Photoshop)
De Nieuwe Markt in Zwolle (bron: Google Streetview, UAV toegevoegd met Photoshop)
Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier