Drones steeds vaker ingezet voor smokkelpraktijken

Gevangenbewaarders worden steeds vaker geconfronteerd met drones die ingezet worden om smokkelwaar binnen de muren van een gevangenis te krijgen. Dat gaat lang niet altijd goed, zoals ook bij een gevangenis in South Carolina, waar gisteren een gecrasht luchtvaartuigje werd gevonden dat volgehangen was met smokkelwaar.

Het incident staat niet op zichzelf. Onlangs nog werd een drone gebruikt voor een smokkelpoging bij een Thaise gevangenis, en ook in Ierland werd al getracht om smokkelwaar binnen de gevangenismuren te krijgen door middel van een onbemand luchtvaartuigje. Die werd echter net op tijd onderschept door de bewaarders.

De UAVs in kwestie worden volgehangen met goederen waar veel vraag naar is in gevangenissen, waaronder drugs, tabak en telefoons. Het smokkelen met een drone is relatief eenvoudig: een eenvoudige consumentendrone volstaat, en dankzij first person view – waarbij je op een smartphone kunt zien wat de camera van de drone registreert – kan een medeplichtige de drone op flinke afstand besturen.

Gevangenisbewaarders maken zich grote zorgen over het smokkelen met drones: “De technologie wordt steeds geavanceerder, en we moeten uitvogelen wat we hiertegen kunnen doen”, zegt een woordvoerster van de Amerikaanse gevangenis.

Lang niet alle smokkelvluchten lopen overigens goed af. De zwaar beladen drones vliegen vaak nog tegen de kabels die ontsnappingen met helikopters moeten voorkomen. Maar naarmate de besturing nauwkeuriger wordt, terwijl kleine UAVs flink in prijs zakken, zal het niet bij deze incidenten blijven.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier