Vlaamse studenten ontwikkelen energiezuinige bezorgdrone

Studenten van de KU Leuven hebben een drone ontwikkeld die pakketjes van maximaal één kilogram in een straal van dertig kilometer kan bezorgen. Bijzonder is dat de UAV twee vliegtechnieken combineert om tot dit grote bereik te komen: zowel die van een helikopter als die van een vliegtuig.

De VertiKUL, zoals de drone gedoopt is, stijgt net zoals een normale quadcopter verticaal op. Daarbij wordt de vliegtechniek van een helikopter gebruikt. Zodra de UAV in de lucht hangt zorgen de propellers ervoor dat het luchtvaartuig negentig graden kantelt en voldoende snelheid ontwikkeld om twee grote vleugels draagvermogen te laten ontwikkelen. Daarna kan het luchtvaartuig als ware het een vliegtuig haar weg vervolgen.

De vliegmodi van de VertiKUL in beeld gebracht
De vliegmodi van de VertiKUL in beeld gebracht

 

Volgens één van de onderzoekers is de drone veel energiezuiniger dan gangbare multirotors, en kan deze ook veel sneller vliegen, tot wel zeventig kilometer per uur. Het huidige draagvermogen van één kilogram kan op termijn bovendien uitgebreid worden tot tien kilogram, denken de onderzoekers.

Voordat onbemande luchtvaartuigen ingezet kunnen worden voor pakketbezorging moeten er nog wel flink wat technische obstakels overwonnen worden. Zo moet de UAV in staat zijn om onderweg te reageren op onverwachte veranderingen om botsingen te vermijden. Ook de landing van het huidige prototype verloopt nog niet altijd vlekkeloos. De onderzoekers verwachten binnen twee jaar een model klaar te hebben dat in de praktijk ingezet kan worden.

Dat wil nog niet zeggen dat de VertiKUL dan meteen de lucht in kan: momenteel voorziet de wetgeving niet in autonoom opererende drones en het commercieel gebruik van onbemande luchtvaartuigen is aan strenge regels gebonden.

PostNL heeft al interesse getoond in de VertiKUL. Momenteel onderzoeken onder andere Amazon en DHL de mogelijkheid om pakketjes te bezorgen middels drones. Daardoor moeten zeer korte bezorgtijden gegarandeerd kunnen worden.

(bron: De Tijd)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier