Achtergrond

Drone gekocht of gekregen? Lees dan eerst deze 10 beginnerstips

Dalende prijzen en voortschrijdende technologie zorgen ervoor dat het vliegen met een (camera)drone binnen ieders handbereik komt. De keerzijde hiervan is dat er steeds vaker incidenten zullen voorkomen met kleine onbemande luchtvaartuigen. Om te voorkomen dat het hobbymatig gebruik van drones een slechte naam krijgt en om ervoor te zorgen dat je optimaal kunt genieten van je nieuwe unmanned aerial vehicle (UAV) hebben we 10 tips op een rijtje gezet die je zeker even moet lezen voordat je het luchtruim kiest.

Zeker een wat grotere drone is geen 'speelgoed'
Zeker een wat grotere drone is geen ‘speelgoed’

1. Lees de gebruiksaanwijzing

Het is niet voor niets dat piloten een jarenlange studie moeten voltooien voordat ze met een toestel de lucht in mogen: het veilig omgaan met een luchtvaartuig vraagt nu eenmaal veel kennis van regels, technologie en weer. Dat geldt ook voor drones, hoe klein ze ook zijn. Een UAV is een uiterst complex product waarin hoogwaardige computertechnologie is verwerkt. Dat vraagt om gedegen kennis van degene die het vaartuig bestuurt. Ook al worden sommige drones aangeprezen als ‘ready to fly’, lees eerst de handleiding van a tot z en neem deze als naslagwerk mee als je eropuit gaat. Het kan ook geen kwaad om je op de hoogte te stellen van de huidige regelgeving rond het hobbymatig gebruik van drones.

2. Leer je drone eerst goed kennen

De verleiding is groot om meteen na het uitpakken van je nieuwe multirotor te kijken hoe hoog of dat-ie kan en wat de topsnelheid is. Het is echter verstandiger om eerst rustig de mogelijkheden en eigenschappen van je drone te verkennen. Ga naar een rustig veldje of weiland en maak daar eerst een paar oefenvluchten, totdat je vertrouwd bent geraakt met de afstandsbediening en vliegeigenschappen. Als je later foto- of video-opnamen wilt gaan maken is het sowieso van belang dat je de besturing van je drone optimaal in de vingers hebt.

Leer je drone eerst goed kennen voordat je ermee gaat vliegen
Leer je drone eerst goed kennen voordat je ermee gaat vliegen

3. Vlieg niet boven mensen

Een beetje quadcopter met camera weegt al gauw zo’n anderhalve kilo. Je moet er niet aan denken dat een apparaat met zo’n gewicht vanaf een hoogte van enkele tientallen of misschien wel honderden meters naar beneden komt zeilen en iemand raakt, met mogelijk ernstige verwondingen tot gevolg. Vlieg dus niet boven groepen mensen, en wees ook uiterst voorzichtig met omstanders die staan te kijken bij het landen en opstijgen: de propellers zijn scherp en kunnen lelijke snijwonden geven. Ditzelfde verhaal geldt natuurlijk ook voor dieren.

4. Blijf uit de buurt van gebouwen en (water)wegen

Het is in Nederland verboden om boven aaneengesloten bebouwing te vliegen. En met een goede reden: je kunt de drone eenvoudig uit het zicht raken of de radiosignalen van de afstandsbediening worden gestoord waardoor het gevaar bestaat dat je tegen een gebouw aanvliegt. Daarnaast kunnen gebouwen onvoorspelbare luchtwervelingen veroorzaken waar je drone niet tegen opgewassen is. Blijf dus uit de buurt van gebouwen en vlieg ook niet over wegen, industriegebieden of drukbevaren havens.

5. Vlieg niet te hoog

Kaart van Nederland met vliegverbodenNaarmate zenders krachtiger worden en accu’s meer capaciteit krijgen is het mogelijk om steeds grotere hoogten te bereiken met een UAV. Van sommige consumentendrones is gerapporteerd dat deze met gemak boven de 500 meter uitkomen. Het behoeft geen nadere toelichting dat er op deze hoogte ook helikopters, zweef- en sportvliegtuigen en zelfs commerciële vliegtuigen kunnen voorkomen. In Nederland is het niet toegestaan om hoger dan 120 meter te vliegen, maar zelfs daaronder is het raadzaam om ander luchtverkeer in de gaten te houden. Vliegen in de buurt van vliegvelden is uiteraard strikt verboden; op deze kaart zie je de gebieden aangegeven waar je uit de buurt moet blijven.

6. Houd rekening met de privacy van anderen

Een drone met een camera hoeft maar een paar meter op te stijgen en je kunt al foto’s of video’s maken die anders nooit mogelijk zouden zijn. Maak hier geen misbruik van en ga niet boven de tuin of voor het badkamerraam van de buren vliegen. En ook al is het helemaal niet je bedoeling om bij je buurvrouw naar binnen te gluren, een drone waaraan een camera is bevestigd kan mensen nu eenmaal het idee geven dat je ze aan het bespioneren bent.

7. Vermijd toeristische attracties

Bijzondere gebouwen, pretparken of mooie stukken natuur trekken veel mensen aan. Het is dan ook verleidelijk om deze plekken te fotograferen of filmen met een drone en daarna het resultaat op Youtube te zetten: kijkcijfers gegarandeerd. Bedenk echter dat het gevaarlijk is om te vliegen op plekken waar veel mensen zijn, om nog niet te spreken van het feit dat een drone geluidsoverlast kan veroorzaken of een inbreuk kan maken op de privacy. In Amerika is het daarom al verboden om te vliegen in nationale parken. In Nederland is het nog niet zover; zorg ervoor dat er geen aanleiding komt om hier verandering in aan te brengen.

8. Vertrouw niet teveel op GPS

De wat duurdere drones zijn voorzien van een GPS ontvanger, waardoor ze zelfs bij stevige wind zonder af te drijven in de lucht kunnen blijven hangen of automatisch terug kunnen keren naar de plek waar ze opgestegen zijn. Maar als het signaal om wat voor reden dan ook wegvalt dan werkt deze plaatsbepaling niet meer en moet je de drone handmatig besturen. Houd je luchtvaartuig dus ten alle tijden in het zicht en zorg ervoor dat je de windrichting in de gaten houdt: je zult niet de eerste zijn van wie de drone kilometers verderop crasht nadat deze onbestuurbaar raakte.

Signal lost
Weet wat je moet doen als de verbinding verbroken raakt

9. Respecteer mensen die je aanspreken

Je zult zien dat als je ergens opstijgt met je drone er binnen de kortste keren mensen staan te kijken hoe jij met het apparaat aan het vliegen bent. Veel mensen reageren enthousiast en gaan vragen stellen. Anderen zullen wellicht kritisch zijn of zelfs agressief reageren op je aanwezigheid. Wat er ook gebeurt, blijf beleefd en respecteer de mening van anderen. Als iemand vraagt om weg te gaan, ga dan niet in discussie maar zet je drone aan de grond en vertrek. Probeer overigens om niet teveel te praten terwijl je aan het vliegen bent: je hebt echt je volle aandacht nodig bij het bedienen van een UAV.

10. Ga geen commerciële diensten aanbieden

Nu dat je luchtfoto’s kunt maken wil dat niet zeggen dat je meteen bedrijfsmatig aan de gang kunt en tegen betaling foto’s of video’s kan gaan maken. In Nederland is het commercieel gebruik van drones aan zeer strenge regels gebonden. Overtreding van die regels kan je op een flinke boete komen te staan. Als het vliegen met je drone en het maken van beelden vanuit de lucht je bevalt, maak er dan eerst een hobby van en kijk na een paar maanden nog eens of je er misschien meer mee wilt doen.

Dit artikel is geupdate op 6 december 2015

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

2 gedachten over “Drone gekocht of gekregen? Lees dan eerst deze 10 beginnerstips

  • Bedankt voor de tips!

    Op het moment ben ik aan het vliegen met een Yuneec Q500 4k en dat gewicht zit rond de twee kilo, maakt dat ook uit? Moet ik een brevet halen of is er een maximum hoogte die ik mag vliegen?

    Beantwoorden
  • Goeie tips, maar ik mis een belangrijke: Vlieg niet met GPS als de zon activiteit (solar activity) te hoog is. Bij 4 of hoger, niet met GPS vliegen, anders heb je grote kans op een ‘fly away’. Op Playstore zijn goeie apps te vinden.

    Ik heb al 2 jaar een Phantom 2 Vision + in mijn bezit. Toen nog € 1069,- voor neergeteld. De Phantom heeft tot op heden nog geen meter gevlogen, bang om hem kwijt te raken, terwijl ik hem heb voorzien van een GPS tracker. En hij is geregistreerd bij registreerjedrone.nl

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier