Nieuws

Nederlandse dronepiloot beboet om brandfilmpje

Een filmpje van een uitslaande brand bij Polynorm heeft dronepiloot Henk van Boeijen twee boetes opgeleverd van driehonderd euro elk. Hij plaatste de video zes maanden geleden op YouTube. De politie vond het filmpje op internet en besloot om een tweetal bekeuringen uit te schrijven.

Het is volgens de bestaande regelgeving niet toegestaan om hobbymatig boven industriegebieden te vliegen. Voor commerciële bedrijven geldt een uitzondering, maar dan moeten zowel de piloot als de gebruikte UAV gecertificeerd zijn en moet er een ontheffing aangevraagd zijn. Het vanuit de lucht filmen van een incident is daardoor zo goed als onmogelijk, doordat het aanvragen van een ontheffing veel tijd kost.

Volgens RTV Utrecht is Van Boeijen ‘boos en teleurgesteld’. Volgens hem is de regelgeving aangaande het vliegen met drones in Nederland niet duidelijk. Gisteren nog riepen vertegenwoordigers van de Nederlandse drone-industrie nog op tot soepeler regelgeving omtrent het professioneel gebruik van UAVs in ons land.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Nederlandse dronepiloot beboet om brandfilmpje

  • Helemaal Top! Boontje komt om zn loontje en huilen over de gevolgen is niet gepast…

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier