Nieuws

Chinese hulpverleners zetten drones in om aardbevingslachtoffers te zoeken

Eerder deze maand werd de Chinese provincie Yunnan getroffen door een flinke aardbeving, met grote schade en honderden slachtoffers tot gevolg. Chinese reddingswerkers zetten nu voor het eerst drones in om het getroffen gebied van bovenaf in kaart te brengen.

Het grootste probleem na een aardbeving is vaak dat reddingswerkers moeizaam toegang kunnen krijgen tot het rampgebied, doordat omliggende wegen vernield zijn. Ook is het moeilijk om overzicht op de situatie te krijgen doordat een aardbeving doorgaans een groot gebied treft.

Om de hulpverlening zo effectief mogelijk te laten verlopen heeft een team van Chinese hulpverleners voor het eerst drones ingezet om de schade in het aardbevingsgebied zo snel mogelijk in kaart te brengen. De drones in kwestie werden geleverd door het Chinese bedrijf DJI, dat vooral bekend is van haar consumentendrones.

“De drones helpen ons om te zien waar we het beste eerste hulp kunnen verlenen”, aldus een reddingswerker. “Vanuit de lucht krijg je een veel beter overzicht dan we vanaf de grond kunnen krijgen, en bovendien zijn de drones snel inzetbaar.”

In de toekomst kunnen drones wellicht ook ingezet worden om na een ramp eerste hulpgoederen zoals voedsel en medicatie op locatie te bezorgen. De huidige generatie drones heeft hiervoor nog onvoldoende hefcapaciteit.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier