Ook Google werkt aan pakjesdrone

In navolging van Amazon en studenten van de universiteit Leuven is bekend geworden dat ook Google aan een drone werkt die pakketjes kan bezorgen. Het onbemande luchtvaartuig is onder de noemer ‘Project Wing’ ontwikkeld door het innovatieve X-lab van Google.

Volgens de BBC kan de drone van Google een lading tot 1,5 kg afleveren. Het apparaat zelf weegt zo’n 8,5 kg. De spanwijdte is anderhalve meter en de drone is voorzien van vier propellers voor de aandrijving. De drone vliegt autonoom, dat wil zeggen dat de UAV zelfstandig een route kan uitstippelen naar een voorgeprogrammeerd afleverpunt.

Net als het prototype van een pakketbezorgende drone van studenten van de KU Leuven werkt de drone van Google anders dan een traditionele multirotor, waarbij de propellers zowel voor de lift als voor de zijwaartse beweging zorgen. De Google-drone stijgt verticaal op, maar kantelt zodra er voldoende snelheid behaald is, waarbij de vleugelvorm van de drone vervolgens voor draagvermogen zorgt. Dit ontwerp is energiezuiniger en daardoor is de actieradius groter dan die van een multicopter, waarbij er veel energie gaat zitten in het in de lucht houden van de drone.

Het project loopt al twee jaar. De drone is al succesvol getest in Australië, waar het luchtvaartuigje werd ingezet om pakketjes te bezorgen bij afgelegen boerderijen. Het uiteindelijk doel van Google is om een drone te ontwikkelen die hulpgoederen of medische benodigdheden kan bezorgen in rampgebieden.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier