Nederlands bedrijf ontwikkelt geavanceerd uitwijksysteem voor drones

Het Nederlandse bedrijf Aerialtronics heeft aangekondigd een geavanceerd uitwijksysteem te gaan leveren voor haar onbemande luchtvaartuigen. Het systeem brengt de omgeving in kaart en kan zowel statische als bewegende objecten detecteren en botsingen vermijden.

Het Intelligent Transportation System (ITS), dat ten grondslag ligt aan het systeem, werd oorspronkelijk door NXP ontwikkeld voor toepassing in de auto-industrie. Met de data afkomstig van verschillende sensoren creëert het ITS-systeem een virtuele kaart van de omgeving en plot daarop de route van het voertuig. Het systeem is door Aerialtronics geschikt gemaakt voor toepassing in onbemande luchtvaartuigen.

Zodra er een botsing dreigt met een object (zoals een gebouw of installatie) grijpt het Collision Avoidance System (CAS) in en wordt de route automatisch aangepast. Bijzonder is dat CAS ook om kan gaan met bewegende objecten: UAVs die uitgerust zijn met het systeem kunnen daardoor zelfs andere luchtvaartuigen ontwijken, een unicum in de wereld van de onbemande luchtvaart.

UAVs die beschikken over ITS kunnen onder meer ingezet worden voor de inspectie van industriële systemen onder moeilijke omstandigheden, bijvoorbeeld op een winderige dag. Volgens Aerialtronics moet het sense and avoid-systeem volgend jaar beschikbaar komen voor de drones uit haar Altura-serie.

(bron: persbericht)

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Fotografeer Nederland vanuit de lucht en maak kans op een DJI Mini 3 Pro!

Wil jij kans maken op een DJI Mini 3 Pro inclusief DJI RC? Doe dan mee aan de fotowedstrijd MijnBesteDroneShot.

Stuur vóór 9 september tot 3 dronefoto's van Nederland in. De jury verkiest 2 winnende foto's: één voor de categorie tot 16 jaar en één voor de categorie 16 jaar of ouder. Beide winnaars ontvangen een drone!