Nieuws

Nederlander mogelijk flink beboet na dronecrash Yellowstone

Het niet naleven van het verbod op het gebruik van drones in de Amerikaanse nationale parken gaat een Nederlander naar het zich laat aanzien een flinke geldboete en mogelijk zelfs een gevangenisstraf opleveren.

De bekeuring is gevolg van een incident eerder dit jaar, waarbij een cameradrone in de bekende Grand Prismatic Spring neerstortte. Volgens verschillende Amerikaanse media hangt de Nederlandse eigenaar van de drone, Theodorus van Vliet, een boete van 5000 dollar en zes maanden gevangenisstraf boven het hoofd. De drone in kwestie, een DJI Phantom, ligt nog altijd op de bodem van het thermische meer. Parkrangers studeren nog op mogelijkheden om het onbemande luchtvaartuigje te verwijderen.

Het incident staat overigens niet op zichzelf. In augustus werd een man opgepakt die met zijn drone bij de Midway geisers, eveneens in Yellowstone National Park, aan het vliegen was. En in juli stortte een drone van een Duitse toerist neer in het Yellowstone Lake. Daarnaast werd er dit jaar melding gemaakt van een Amerikaan die met zijn UAV dicht in de buurt van wilde dieren kwam.

Volgens een vertegenwoordiger van het park werkt Van Vliet momenteel mee aan het onderzoek en moet de rechter zich nog buigen over de uiteindelijke straf. Inmiddels worden er al vragen gesteld bij de hoogte van de boete die de Nederlander boven het hoofd hangt. Forbes spreekt zelfs van ‘overcriminalisering’. Volgens een redacteur van het zakenmagazine moeten de nationale parken duidelijker zijn over wat ze met een ‘onbemand luchtvaartuig’ bedoelen, en zouden mensen die de regels overtreden er eerst met een waarschuwing of een kleine geldboete vanaf moeten komen.

Eerder opgenomen dronebeelden van de Grand Prismatic Spring:


(bron: Yellowstone National Park)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier