Dronebatterij veroorzaakt fik in vliegtuig

Een vliegtuig dat op het punt stond om op te stijgen vanaf Melbourne Airport moest net voor het opstijgen terugkeren nadat de piloot witte rookpluimen uit de laadruimte zag komen. Nadat de laadruimte was geopend bleek de rook afkomstig uit een koffer met daarin een UAV en een aantal lithium-ion batterijen, die spontaan in de brand waren gevlogen.

Uit het onderzoek dat volgde op het incident, dat eerder dit jaar plaatsvond, bleek dat de koffer eigendom was van een gecertificeerde dronepiloot. Hij had echter tijdens het inchecken verklaard dat er geen accu’s in de koffer zaten, terwijl dat wel het geval was.

Lithium-ion accu’s worden gekenmerkt door hun hoge energiedichtheid en worden daarom veelvuldig toegepast in elektrisch aangedreven onbemande luchtvaartuigen. De batterijen kunnen echter gevaarlijk zijn onder bepaalde omstandigheden. In tegenstelling tot andere typen accu’s is de elektrolytische vloeistof in Li-ion accu’s brandbaar.

Volgens een woordvoerder van de Australische luchtvaartautoriteiten toont het incident aan dat Li-ion accu’s die meegenomen worden in de bagage een gevaar kunnen vormen voor de veiligheid. “Deze accu’s kunnen spontaan in de brand vliegen als ze te warm worden door de chemische reacties die in de batterij plaatsvinden.”

Uitgebrande drone-accu's

(bron: ABC News)

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is gecertificeerd (RPA-L) dronepiloot en beschikt over een volledige ROC vergunning.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier