Productnieuws

3DRobotics introduceert ‘follow me’ drone

Het idee van een drone die de gebruiker automatisch volgt en filmt, bijvoorbeeld tijdens een afdaling van een skipiste of mountainbikeparcours, spreekt bijzonder veel mensen aan. Dat blijkt wel uit de succesvolle Kickstartercampagnes voor de HEXO+ en AirDog begin dit jaar. Het Amerikaanse bedrijf 3DRobotics is beide startups echter te snel af met de introductie van de IRIS+, een quadcopter die voorzien is van een ‘third person view’ modus waardoor de UAV de gebruiker automatisch kan volgen.

Het meest bijzondere aspect van de IRIS+ drone is dat deze is voorzien van het Pixhawk autopilotsysteem, dat in staat is om een Android smartphone met GPS te volgen. Met andere woorden: je stopt je telefoon in je zak, laat de drone opstijgen en vervolgens vliegt de UAV trouw achter je aan. Daarbij blijft de camera automatisch op de smartphone gericht, zodat je de meest fantastische actievideo’s kunt maken. Een waarschuwing is hierbij wel op zijn plaats: de 3PV Follow Me mode is niet in staat om obstakels te detecteren: mocht je onder een boom doorfietsen dan vliegt de drone hier onherroepelijk tegenaan.

Naast de follow-me modus is het ook mogelijk om vooraf een bepaalde route te tekenen op je tablet en de drone die route te laten volgen. Gewoon manueel vliegen behoort uiteraard ook tot de mogelijkheden. De drone wordt ‘ready to fly’ geleverd: je kunt met de meegeleverde remote control dus direct aan de slag en hoeft geen losse componenten te kopen om het luchtruim te kunnen kiezen.

De drone kan voorzien worden van een twee-assige gimbal voor de beeldstabilisatie. Standaard wordt er geen camera meegeleverd, zoals bij de Phantom 2 Vision+ van DJI het geval is. Je kunt dus zelf een GoPro naar wens bevestigen aan de drone. De maximale vluchttijd op één accu bedraagt ca. 16-22 minuten. Mocht de accu tijdens de vlucht bijna leegraken dan landt de drone automatisch.

De IRIS+ follow me-drone wordt vanaf 15 september uitgeleverd. Het basismodel (zonder gimbal en camera) kost 750 dollar. Wil je meteen gaan filmen dan heb je deze twee opties wel nodig en ben je minstens 1.270 dollar kwijt. De follow-me modus werkt momenteel alleen met Android smartphones. Bestellen kan via de site van 3DRobotics.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier