Belgische brandweerdrones in beslag genomen door justitie

Een vooruitstrevend Belgisch brandweerkorps heeft onlangs zes drones moeten inleveren die gebruikt worden tijdens branden en incidenten. Aanleiding is het feit dat het korps een stoorzender geïmporteerd uit China wilde gaan gebruiken om te voorkomen dat camerabeelden van de drones in verkeerde handen vallen. Dergelijke ‘jammers’ zijn verboden in België, reden voor het parket van Kortrijk om niet alleen de stoorzender maar ook de UAVs in beslag te nemen.

Volgens een woordvoerder van het Belgische instituut voor postdiensten en telecommunicatie kunnen jammers het reguliere GSM-verkeer verstoren en zijn ze daarom verboden. De brandweer wilde de stoorzender gebruiken om te voorkomen dat luchtbeelden van branden en ongelukken door hackers opgepikt worden en op sociale media verschijnen.

Tegenover HLN hebben brandweercommandant Claude Monserez en drone piloot Mathieu Desmet hun frustratie over de gang van zaken laten blijken: “Het stoort ons nog meer dat we nog altijd geen toestemming hebben van het directoraat-generaal voor de luchtvaart om met drones te vliegen. We nodigden de dienst al uit om een testvlucht te volgen, maar krijgen geen reactie. Er moet nu een duidelijke wetgeving komen.”

Een interessant gegeven is dat de drones met privegeld werden aangeschaft, waaronder geld van de commandant zelf.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier