Incident

Britse piloot meldt bijna-botsing met drone

Een vliegtuig met daarin 74 inzittenden is eerder dit jaar tijdens de landing bijna in botsing gekomen met een onbemand luchtvaartuigje. Het incident, dat plaatsvond nabij een vliegveld in Essex, werd onlangs gemeld in een rapport van het Britse UK Airprox Board. Volgens de piloot bevond het vliegtuig zich op een hoogte van 1.500 voet (ca 500 meter) toen de quadcopter in zicht kwam en bijna tegen de rechtervleugel aanvloog.

‘Opleiding en strengere regels’

Het incident roept vragen op met betrekking tot het toenemend gebruik van drones. Quadcopters die voor een paar honderd euro in de winkel liggen kunnen tot wel 25 minuten in de lucht blijven en daarbij flinke hoogten bereiken. Er wordt onder meer gevreesd dat terroristen gebruik kunnen maken van drones om vliegtuigen in gevaar te brengen, maar ook ondeskundig gebruik door hobbyisten kan tot ongelukken leiden.

Binnenkort wordt er in het Britse parlement gedebatteerd over de kwestie. De Britse pilotenorganisatie wil dat drones aan dezelfde strenge veiligheidseisen voldoen als het reguliere luchtverkeer. Iedereen die een drone vliegt zou een opleiding moeten volgen en rond luchthavens zouden er strengere regels voor dronegebruik moeten komen.

Op bovenstaande kaart is te zien waar de bijna-botsing plaatsvond. Bron: UK Airprox Board
Op bovenstaande kaart is te zien waar de bijna-botsing plaatsvond. Bron: UK Airprox Board

(bron: MailOnline)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier