Nieuws

Eindhovens bedrijf komt met professionele drone voor agrariërs

Een onbemand luchtvaartuig waarmee boeren de toestand van hun gewassen kunnen monitoren. Dat is de belofte van het Eindhovense bedrijf Avular, dat in februari volgend jaar een prototype van haar eerste UAV voor professioneel gebruik aan het publiek wil tonen. Het bedrijf gaat zich met haar oplossing in eerste instantie op verzamelen van data in de landbouw richten.

Volgens Ramon Haken, mede-oprichter van Avular, is een drone een effectief middel om data te verzamelen. Volgens Haken zou de grootschalige landbouw veel baat kunnen hebben bij monitoring uit de lucht. Door de drone over het land te laten vliegen en de toestand van de gewassen heel gedetailleerd in kaart te brengen, kan worden bespaard op het gebruik van landbouwgif of bemesting.

Avular is niet de enige fabrikant van professionele UAVs. Toch denkt Haken dat ze de concurrentie aankunnen. “Als je bijvoorbeeld vliegt met heel veel wind, dan hebben wij de techniek in huis om een verstoring door een windvlaag te corrigeren, dus dat de drone weet wat hij moet doen om terug te komen op z’n eigen positie. En daardoor kunnen we een veel veiliger platform bieden.”

De technische kennis die de oprichters van Avalar opgedaan hebben bij de TU Eindhoven komt goed van pas: “Onze achtergrond ligt op de TU Eindhoven en wat je daar krijgt is heel veel robotica en die kennis nemen we mee in de drone. Vooral ook automotive kennis. Er zijn allemaal standaarden waar je aan moet voldoen om veilig iets in elkaar te zetten.”

Bekijk hieronder een interview dat Erwin Blom en Roeland Stekelenburg met Ramon Haken hadden:

(bron: Fast Moving Targets – verslag: Leonieke Daalder)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier