Nieuws

Amersfoorter riskeert boete om dronevlucht over Onze Lieve Vrouwetoren

Een vlucht met een drone over de met leds verlichte Onze Lieve Vrouwetoren in Amersfoort heeft prachtige videobeelden opgeleverd, maar het filmpje kan de betreffende dronepiloot wel eens duur komen te staan. Het is in Nederland immers verboden om zonder vergunning met een onbemand luchtvaartuig boven de bebouwde kom te vliegen. Daarnaast is het niet toegestaan om in het donker te vliegen.

Tegenover het AD verklaart de 26-jarige Wietse Wind het risico op een boete voor lief te nemen: “Ik wist dat ik een gok nam”. Volgens de Amersfoorter heeft de gemeente hem nog niet benaderd. Maar nu dat zijn video op Youtube staat is de kans groot dat de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) binnenkort op de stoep staat: eerder dit jaar kreeg een Nederlandse dronepiloot twee boetes van 300 euro naar aanleiding van een Youtube-filmpje waarop een brand op een bedrijventerrein te zien was.

De opnamen werden gemaakt met een DJI Phantom 2 Vision+. Deze drone is voorzien van een camera, die op afstand bediend kan worden. Het onbemande luchtvaartuig weegt met accu en camera zo’n 1,2 kilo. In het geval van een crash of ongecontroleerde landing kan dit tot ongelukken leiden met mogelijk ernstig letsel tot gevolg.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier