Nieuws

Overheid stelt € 2 miljoen ter beschikking voor anti-drone projecten

Onbemande luchtvaartuigen worden steeds kleiner, geavanceerder en goedkoper. De overheid maakt zich daarom grote zorgen over het mogelijk misbruik van drones door terroristen of andere kwaadwillenden die de openbare orde willen verstoren. Eerder dit jaar daagde De Nationaal Coordinator Terrorismebestrijding en Veiligheid ondernemers uit om nieuwe producten te ontwikkelen voor de bescherming tegen drones, met 40 inzendingen tot gevolg.

Dertien bedrijven

Van de 40 inzendingen zijn er dertien bedrijven geselecteerd om door te gaan naar de volgende ronde. Onder de deelnemers bevinden zich bekende namen als Atos en Fox-IT, maar ook bedrijven die minder bekendheid genieten.

Onder de mogelijke oplossingen bevinden zich systemen die de controle van drones moeten overnemen tot en met schietnetten die drones uit de lucht moeten kunnen halen en geavanceerde detectiesystemen.

Haalbaarheidsonderzoek

De 13 bedrijven hebben een opdracht gekregen voor een haalbaarheidsonderzoek dat eind maart 2015 afgerond moet zijn. De beste haalbaarheidsonderzoeken krijgen een opdracht voor de ontwikkeling van een prototype. De ondernemers demonstreren deze prototypes medio 2016. In totaal is twee miljoen euro beschikbaar gesteld voor het innovatieprogramma.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier