Boete van 500 euro voor dronevlucht boven menigte

Een dronepiloot die eerder dit jaar tijdens de Westlandse Cross met zijn drone luchtopnamen maakte moet een boete van 500 euro betalen. Hij vloog met zijn UAV boven een mensenmassa en dat is verboden.

Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie verklaarde tegenover Omroep West dat het verboden is om met een drone boven een menigte te vliegen, omdat het gevaarlijk kan zijn als het onbemande luchtvaartuig neerstort. “Er zijn nog regelmatig storingen met drones.”

De dronepiloot koos ervoor om te schikken met het OM. Door het betalen van een boete van 500 euro wordt er afgezien van verdere vervolging.

De laatste tijd zijn er meer incidenten waarbij mensen zonder vergunning illegale vluchten uitvoeren. Zo maakte laatste een Utrechter met een quadcopter luchtopnamen van de Domtoren. Het filmpje werd door honderdduizenden mensen bekeken, maar de vlucht was niet legaal. Het filmpje kan hem dan ook op een flinke boete komen te staan.

Drone boven Westlandse Cross

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier