Nieuws

Journalisten willen proefproces rond dronegebruik uitlokken

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) overweegt om een proefproces uit te lokken met betrekking tot het gebruik van drones door (foto)journalisten. Momenteel is het gebruik van een drone door een journalist zonder ontheffing strafbaar. Er kan een ontheffing worden verleend, maar daar zijn strenge voorwaarden aan verbonden die het journalistiek gebruik van drones in de praktijk onmogelijk maken.

De voorgestelde nieuwe regelgeving voor het gebruik van onbemande luchtvaartuigen, vastgesteld in het Ontwerpbesluit tot wijziging luchtvaartbesluiten waarmee regels voor op afstand bestuurde luchtvaartuigen (RPA’s) biedt volgens de NVJ en NVF geen oplossing voor de huidige problematiek rond het professioneel gebruik van drones. De vereniging wil daarom een proces uitlokken, om zodoende toestemming voor het gebruik van drones door journalisten af te dwingen.

Volgens de journalistenorganisatie is regelgeving rond het gebruik van drones op zich niet verkeerd. Journalisten die drones gebruiken realiseren zich terdege dat er hoge eisen gesteld mogen worden aan veiligheid, en dat de overheid daar een rol in heeft. Maar die regelgeving moet voor journalisten wel een werkbare situatie opleveren. Dat is momenteel niet het geval.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier