Achtergrond

Waar je op moet letten als je een drone gaat kopen

De feestdagen komen er weer aan en het ziet ernaar uit dat veel mensen dit jaar een drone aan de Sint of de Kerstman vragen. Een goed moment dus om stil te staan bij de vraag waar je op moet letten als je voor het eerst een onbemand luchtvaartuigje gaat (laten) uitzoeken.

Drones feestdagen

1. Wat is je doel?

Een beetje een open deur, maar heb je al bedacht wat je met je drone wil gaan doen? Wil je gewoon een beetje recreatief vliegen en schep je er genoegen in om acrobatische kunsten uit te voeren, of wil je de drone gaan gebruiken om luchtfoto’s te maken of video’s op te nemen vanuit de lucht? Bedenk goed wat je plannen zijn en stem daar je aankoop op af. Een quadcopter vliegt heel anders dan een modelvliegtuigje, en quadcopters met GPS aan boord vliegen gecontroleerder maar zijn minder wendbaar dan quadcopters zonder geavanceerde flight control-systemen.

Misschien kun je zelfs overwegen om twéé drones te kopen: één goedkope speelgoedquadcopter om wat mee te oefenen, en een wat duurdere drone voor het ‘echte’ werk. Een drone van 50 euro in de sloot zien verdwijnen is wat minder pijnlijk dan een cameradrone van 1200 euro die de boom in vliegt…

Een Nano X speelgoeddrone van nog geen € 35
Een Nano X speelgoeddrone van nog geen € 35

 

2. Wil je gaan fotograferen en/of filmen?

Tegenwoordig zijn er consumentendrones te koop waarmee je fantastisch stabiele videobeelden kunt maken. Maar let op, het zijn alleen de drones uit het wat duurdere segment waarmee je dit soort semi-professionele beelden kunt schieten. Kleine onbemande luchtvaartuigen kunnen flink heen en weer geschud worden door de wind dus het is van belang dat je kiest voor een model met een zogenaamde gimbal (een camerahouder die de bewegingen van de drone compenseert), of voor een drone die gebruik maakt van andere vormen van beeldstabilisatie, zoals de nieuwe Bebop Drone van Parrot. Cameradrones zonder stabilisatie geven zeer teleurstellende resultaten.

Sommige drones worden geleverd met een ingebouwde camera (zoals de populaire DJI Phantom 2 Vision+). Deze drones zijn ‘ready to fly’ (RTV), dus je kunt meteen aan de slag. Je zit wel vast aan de meegeleverde camera, een andere camera kiezen is er meestal niet bij. Ook kan een crash aardig in de papieren lopen aangezien je minder makkelijk losse onderdelen zoals de gimbal kunt vervangen. Ook moet je rekening houden met het sterke fisheye effect van sommige camera’s, waardoor de wereld er altijd bol uit komt te zien. Een deel kan je achteraf corrigeren met software, maar dat is tijdrovend en levert niet altijd hele goede resultaten.

Bij andere UAVs kun je zelf voor kiezen wat voor camera je gebruikt. Vooral de actioncams van GoPro zijn geliefd bij dronepiloten: deze zijn robuust, licht, en de meeste fabrikanten leveren gimbals waaraan eenvoudig een GoPro bevestigd kan worden. Tegenwoordig zijn er ook GoPro’s te koop met 4k resolutie waardoor je haarscherpe luchtvideo’s en -foto’s kunt maken. Wie zijn quadcopter wil gaag gebruiken voor actievideo’s tijdens het sporten kan eens kijken naar de follow-me drone van 3D Robotics.

Een feature die eigenlijk onmisbaar is bij luchtfotografie of filmen is ‘first person view’ (FPV), ofwel de mogelijkheid om op je tablet of smartphone te zien wat de camera van de drone op dat moment vastlegt. Bij sommige drones is FPV standaard en hoef je alleen een app te installeren en een Wifi-verbinding te maken. Bij DIY en professionele UAVs moet je wellicht investeren in een los FPV-systeem.

Voor het betere video- en fotografiewerk heb je een multicopter (met zes of acht propellers) nodig die het gewicht van een spiegelreflexcamera kan torsen. Dit soort drones kosten doorgaans echter vele duizenden euro’s, niet echt voor de amateur weggelegd dus.

De DJI Phantom 2 Vision+, één van de meest populaire RTV FPV drones van dit moment
De DJI Phantom 2 Vision+, één van de meest populaire RTV FPV drones van dit moment

 

3. Zijn er reserve-onderdelen voorhanden?

De kans is groot dat je drone een keer crasht, zeker als je een beginnende piloot bent. In het gunstigste geval kom je er vanaf met wat gebroken propellers, maar als je meer pech hebt dan breekt de behuizing, sneuvelen er motors of breekt je gimbal. Dan is het wel zo handig dat de partij van wie je de drone koopt ook reserveonderdelen levert (vooropgesteld dat de fabrikant deze überhaupt los fabriceert).

Let bij de aanschaf van de drone er ook op in hoeverre je zelf (eenvoudige) reparaties kunt uitvoeren. Sommige drones worden kant-en-klaar geleverd, maar bieden weinig ruimte voor eigen knutselwerk. De DIY pakketten bieden veel meer mogelijkheden op het gebied van tunen en reparatie, maar vergen daardoor wel wat aandacht voordat je überhaupt de lucht in kunt.

Wees ook kritisch op de leverancier van de drone. Heeft de verkoper verstand van UAVs en weet deze wat de (on)mogelijkheden zijn? Hoe zit het met de support als er wat misgaat? Veel webshops doen hun best om de goedkoopste te zijn, maar geven ze thuis als je met een reparatie aanklopt?

4. Hoe lang wil je vliegen per sessie?

Een beetje drone blijft tussen de 10-25 minuten in de lucht op één acculading. Wil je wat langer kunnen vliegen, dan is het een goed idee om een paar reserveaccu’s aan te schaffen. Deze kunnen aardig prijzig zijn, houd hier dus rekening mee met het vaststellen van je budget. Koop geen imitatiebatterijen van twijfelachtige merken, het zal niet voor het eerst zijn dat er brand ontstaat als gevolg van een inferieure kwaliteit accu’s…

5. Moet je een aparte verzekering afsluiten?

Het is nog een beetje terra incognita wat betreft verzekeringen voor drones. Bij sommige verzekeraars valt je cameradrone wellicht onder een reguliere cameraverzekering, maar dat is zeker niet altijd het geval. Vraag dus bij je verzekeraar na wat de voorwaarden zijn voor het verzekeren van je drone en wat er gebeurt bij een ‘fly away’ die er mogelijk toe leidt dat je je drone nooit meer terugvindt.

Een ander verhaal is de aansprakelijkheidsverzekering. Want stel dat je drone neerstort en schade veroorzaakt, of erger nog, er iemand gewond raakt? Bij hobbymatig gebruik dan zou je normale aansprakelijkheidsverzekering moeten voldoen. Dat betekent wel dat je je aan de regels voor hobbymatig gebruik van onbemande luchtvaartuigen moet houden, dus niet vliegen boven mensen, gebouwen, (vaar)wegen of in het donker.

Hopelijk heb je iets aan bovenstaande tips. Heb je een drone aangeschaft of gekregen met de feestdagen? Vergeet dan niet om deze 10 tips voor kersverse dronepiloten te lezen. 

[bol_search_form limit=”6″ block_id=”bol__search-form” cat_id=”7934″ cat_select=”0″ default_search=”drone” name=”drone zoekveld” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”500″ cols=”2″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

 

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Waar je op moet letten als je een drone gaat kopen

  • Waar op letten? of er sterke wifi signalen zijn op de plaats waar je wilt vliegen
    het komt voor dat de drone verblind wordt door zo, n sterk wifi signaal.
    daardoor voor de gebruiker onbestuurbaar, en waardoor er een crash volgt..
    Sterke signalen vaak bij campings hotels en havens ed. je bent gewaarschuwd..

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier