Nieuws

PvdA-raadslid wil opheldering dronefilmpje Rotterdam

Het filmpje ‘Welcome to my hometown‘ met daarin prachtige luchtopnamen van Rotterdam is in korte tijd een hit geworden op YouTube. De maker van de beelden is waarschijnlijk echter in overtreding van de regels rondom het gebruik van drones in Nederland. Zo mag je zonder vergunning niet zomaar boven de bebouwde kom, wegen en havens vliegen. De PvdA Rotterdam vraagt nu om opheldering van het stadsbestuur.

Risicovol

Tegenover Metro verklaart Raadslid Barbara Kathmann dat de PvdA-fractie signalen heeft ontvangen dat het filmen met een drone zonder dat hiervoor toestemming is gevraagd kan leiden tot een onveilige situatie: “Hierbij kan worden gedacht aan een mogelijke botsing van een drone met een traumahelikopter, of aan het neerstorten van een drone, met mogelijk letsel tot gevolg.”

De beelden werden gefilmd met een DJI Phantom 2 quadcopter, een drone die niet bedoeld is voor professioneel gebruik. Het gevaar dat een dergelijke drone neerstort of onbestuurbaar raakt is niet ondenkbeeldig: op YouTube wemelt het van de filmpjes waarop te zien is hoe dit type drone neerstort of ongecontroleerd wegvliegt nadat het contact met de piloot verbroken is.

Vergunning

Filmmakers die luchtopnamen willen maken van stedelijk gebied moeten daarvoor een vergunning aanvragen. Dat is in de praktijk echter zeer omslachtig, waardoor veel piloten ervoor kiezen om zonder toestemming te filmen met hun drone. Dat kan echter leiden tot een flinke bekeuring van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), die zich bezig houdt met de luchtverkeersveiligheid in Nederland.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “PvdA-raadslid wil opheldering dronefilmpje Rotterdam

  • Tsja, zo te zien is deze film op een zonnige zondag-morgen gemaakt. Misschien valt dit als alibi aan te voeren tegenover de behandeld agent? Maar ik ben ook wel een keer of wat aangesproken door de boswachter, door omstanders opgebelde jawel politieagenten in functie en natuurlijk door wandelaars. Natura2000 contra Open categorie, Op de ene site van de overheid staat dat het wel mag terwijl ik uit een andere tekst van de zelfde overheid begrijp dat het niet mag. Handig? Oplossing? Zondag-morgen? Of een scheldwoord (*)!

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier