Nieuws

‘Belgische kerncentrales niet goed beveiligd tegen drones’

Een televisieploeg van de Franse zender RTL is er gisteren in geslaagd om met een drone over de Belgische kerncentrale bij Tihange te vliegen. Er werd tijdens en na de vlucht op geen enkel moment door de beveiliging ingegrepen. Dit terwijl Electrabel eerder deze week aankondigde extra opmerkzaam te zijn op overvliegende drones. Volgens professor Damien Ernst van de universiteit van Luik is er sprake van een ernstig veiligheidslek, en moet de overheid maatregelen nemen om te voorkomen dat UAVs gevoelige locaties kunnen benaderen.

Terrein overvliegen

De dronepiloot van de Franse televisieploeg kon naar eigen zeggen probleemloos opstijgen en over het terrein van de kerncentrale vliegen. Dit wordt betwist door een woordvoerder van Electrabel, die achteraf tegenover De Standaard verklaarde dat de drone helemaal niet over het terrein heeft gevlogen. Volgens de woordvoerder zijn de nucleaire parken van Electrabel uitgerust met systemen om drones of andere vliegende objecten te detecteren.

Het drone-incident is extra ongelukkig aangezien België momenteel kampt met twee stilgelegde kerncentrales, waardoor de stroomvoorziening in de komende weken mogelijk in gevaar komt. Maar niet alleen België worstelt met de vraagstukken die de opkomst van onbemande luchtvaartuigen met zich meebrengen. Eerder dit jaar ontstond er in Frankrijk ophef nadat bekend werd dat verschillende kerncentrales overvlogen waren door onbemande luchtvaartuigen van ongeïdentificeerde piloten.

Detectiesystemen

In Nederland wordt er in opdracht van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid gewerkt aan verschillende systemen die ongewenste bezoeken van drones aan gevoelige locaties moeten voorkomen.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier