Incident

Vliegtuig bijna op drone gebotst bij Heathrow

Een Airbus A320 is afgelopen zomer bijna in botsing gekomen met een ongeïdentificeerde UAV. Dat heeft de Britse Civil Aviation Authority (CAA) vandaag bekend gemaakt. Volgens de piloot vloog het vliegtuig op een hoogte van 700 voet (ca. 215 meter) toen de quadcopter in het zicht verscheen. Volgens de CAA was er sprake van een ‘serieus botsgevaar’.

Vaker meldingen

De laatste tijd zijn er wereldwijd vaker meldingen van bijna-botsingen met drones. Veel onbemande luchtvaartuigen kunnen met gemak een hoogte van honderden meters bereiken en dat is met name in de buurt van vliegvelden een gevaarlijke hoogte.

Het incident bij Heathrow voltrok zich in de middag van 22 juli jongstleden, maar het voorval is nu pas publiekelijk door de CAA gemeld. Een Airbus 320 met 180 mensen aan boord werd tijdens de landing gevaarlijk dicht genaderd door een quadcopter. De bestuurder van de drone kon niet achterhaald worden.

Piloten maken zich in toenemende mate zorgen om een botsing met een UAV met een gewicht van enkele kilo’s. “Een kleine drone kan een gevaarlijke afleiding vormen tijdens de landing en voor serieuze schade zorgen in geval van een botsing”, zegt een woordvoerder van de Britse pilotenorganisatie Balpa.

Gezond verstand

Volgens een woordvoerder van de Britse luchtvaartautoriteiten moeten dronepiloten “vooral hun gezond verstand gebruiken” als ze met hun UAV gaan vliegen. Daarnaast zouden mensen de regelgeving rond het vliegen met onbemande luchtvaartuigen in acht moeten nemen. Zo is het in Engeland verboden om met een drone hoger dan 400 voet te vliegen of in de buurt van vliegvelden op te stijgen.

(bron: BBC – coverfoto: Mario Roberto Duran Ortiz, CC BY)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

0 gedachten over “Vliegtuig bijna op drone gebotst bij Heathrow

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier