Productnieuws

Waarin verschilt de DJI Phantom 2 Vision+ V3.0 van zijn voorgangers?

Sinds een paar weken wordt de DJI Phantom 2 Vision+ quadcopter geleverd in een nieuwe V3.0 uitvoering, die qua uiterlijk weinig verschilt van eerdere modellen van de populaire drone maar onder de motorkap toch enkele interessante upgrades heeft gekregen. Maar waarin zitten de verschillen precies?

De Phantom 2 Vision+ van DJI is zonder twijfel één van de meest populaire cameradrones van dit moment. Dankzij de geïntegreerde gimbal en camera biedt de UAV een groot gebruiksgemak en kunnen beginnende dronepiloten snel fraaie luchtopnamen maken. Achter de schermen voert DJI kleine verbeteringen door aan de quadcopter, en inmiddels wordt de drone geleverd in een V3.0 uitvoering. Hieronder wordt beschreven waarin deze uitvoering verschilt van eerdere modellen van de Phantom 2 Vision+.

[bol_product_links block_id=”bol__selected-products” products=”9200000027958255″ name=”Phantom 2 Vision+ V3.0″ sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Sterkere aandrijflijn

Eén van de belangrijkste verbeteringen ten opzichte van de vorige uitvoeringen is de sterkere aandrijflijn. Zowel de motoren als de elektronische snelheidsregelaars (ESC) zijn verbeterd, waardoor de drone meer draagvermogen kan ontwikkelen. Dat uit zich in een toegenomen stijgsnelheid, kortere reactietijden en preciezere controle in het algemeen. Volgens DJI zou de vliegtijd op één acculading ondanks het extra vermogen nog altijd 20-25 minuten moeten bedragen.

Motoren Phantom 2 Vision+ V3.0

Efficiëntere propellers

Niet alleen de motoren zijn aangepast, ook de propellers hebben een upgrade gekregen. De 9450 propellers van de Vision+ V3.0 hebben een nieuwe aerodynamische vorm en zijn stugger dan die van de eerdere modellen. Daardoor kan het motorvermogen beter overgebracht worden en reageert de drone ‘snappier’ op de besturingscommando’s van de piloot.

Nieuwe propellers Motoren Phantom 2 Vision+ V3.0

Verbeterd elektronisch kompas

De DJI Phantom 2 Vision+ is mede zo gebruiksvriendelijk door zijn ingebouwde GPS-ontvanger en elektronisch kompas. Daardoor weet de drone altijd zijn positie ten opzichte van de piloot en kan de UAV als de verbinding wegvalt zelfstandig terugkeren. In de V3.0 uitvoering van de Vision+ is het elektronisch kompas verbeterd, waardoor de quadcopter nauwkeuriger zijn positie kan meten. Ook dit komt de besturing ten goede.

Verbeterd elektronisch kompas Motoren Phantom 2 Vision+ V3.0

Aangepaste remote control

Naast de aanpassingen aan de UAV zelf is ook de remote control verbeterd. De meest in het oog vallende verandering is het scrollwheel aan de linkerbovenkant van de RC. Hiermee kan de piloot de hoek waaronder de camera filmt eenvoudig aanpassen. Voorheen moest dat via een slider op de smartphone/tablet, wat altijd een beetje een omslachtige methode was.

RC tilt control Motoren Phantom 2 Vision+ V3.0

Naast de scrollwheel is de afstandsbediening nu voorzien van een ingebouwde accu, die via een USB-aansluiting opgeladen kan worden; dus geen verwisselbare penlites meer. Je kunt eenvoudig de resterende capaciteit van de accu zien aan de hand van vier statusleds.

On het afdalen te vereenvoudigen is de joystick waarmee je het stijgen en dalen controleert nu voorzien van een ’throttle locking feature’, waarmee je de stick eenvoudig vast kan zetten in een neerwaartse positie.

Conclusie

Zoals hierboven al gezegd werd, de verbeteringen die DJI in het V3.0 model van haar Vision+ quadcopter heeft doorgevoerd zijn meer dan alleen cosmetische veranderingen. Met name de verbeterde aandrijving maakt dat de drone de steeds verder toenemende concurrentie weer even aankan.

Toch zijn er ook minpunten te noemen: het landingsgestel en de gimbal zijn nog altijd even kwetsbaar als voorheen, waardoor de kans op (kostbare) schade groot is als de drone een harde landing maakt. Verder zijn de cameraspecificaties gelijk gebleven; filmen in 4K is er dus niet bij, en het ruisniveau van de ingebouwde camera bij weinig licht is aan de hoge kant.

De meeste (web)winkels die de DJI Phantom 2 Vision+ verkopen leveren inmiddels de V3.0 versie. Mocht je twijfelen, vraag dan expliciet bij aankoop welke versie het betreft. De verkoopprijs van de V3.0 is verder gelijk gebleven.

De screenshots in dit artikel zijn afkomstig uit deze video van Helipal.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier