Video

De 10 mooiste dronevideo’s van 2014

Afgelopen jaar was misschien wel het jaar waarin de cameradrone definitief doorbrak. Op internet verschenen er in ieder geval talloze prachtige filmpjes van zowel amateurvliegers als professionele dronepiloten, waaronder een paar pareltjes uit Nederland. Hieronder vind je onze selectie van de tien mooiste dronevideo’s van 2014. Wat is jouw favoriete video?

10. Hot air balloons of Cappadocia (Turkije)

Het magische landschap van het Turkse streek Cappadocia leent zich bij uitstek voor een tocht met een heteluchtballon. En hoe kun het opstijgen en wegvaren van een hele serie luchtballonnen nu beter vastleggen dan met een drone?

9. Satsop Nuclear Reactor (V.S.)

‘Spooky’, zo kan deze video in één woord samengevat worden. Spooky maar fascinerend is deze rondvlucht met een drone over het terrein van een verlaten kerncentrale. De contouren van de dreigend uitziende koeltoren, de laagstaande zon en de muziek: alles bij elkaar krijg je gegarandeerd kippenvel van onderstaande video. De kerncentrale in kwestie is overigens nooit in gebruik geweest, maar van slopen is het nooit gekomen.

8. Cliffs of Moher (Ierland)

Reis je door West-Ierland, dan moet je zeker de Cliffs of Moher bezoeken. De klippen rijzen tot meer dan 200 meter op uit de Atlantische Oceaan. Onderstaande video, gefilmd met een DJI Phantom 2 Vision+ quadcopter, geeft alvast een goede indruk van de grandeur van deze locatie.

7. Koh Yao Noi (Thailand)

Je hoeft niet te beschikken over camera’s van vele duizenden euro’s en een privéhelikopter om professioneel ogende videobeelden te schieten vanuit de lucht. Dat bewijst filmmaker Philip Bloom, die op vakantie was op het Thaise eiland Koh Yao Noi. Hij bracht twee DJI Phantom 2 quadcopters met zich mee, beide uitgerust met een GoPro Hero 3+. De combinatie van schitterende natuur, een paar enthousiaste jeugdige eilandbewoners en natuurlijk het professionele oog van de filmmaker leverde het volgende filmpje op.

6. Domtoren Utrecht (Nederland)

In november verscheen er een prachtig filmpje van de Domtoren op een mistige dag, gefilmd door een DJI Phantom drone. Het filmpje is prachtig om te zien, maar de 32-jarige Utrechter loopt wel de kans om bekeurd te worden. Zonder vergunning met een drone vliegen boven de bebouwde kom is immers strafbaar.

5. Flying the farm (Canada)

Het unieke vogelperspectief van een drone maakt dat alledaagse zaken er ineens fascinerend uit komen te zien. Zo ook deze boeren die met hun combines bezig zijn om de oogst binnen te halen: vanuit de lucht worden het landschapskunstenaars die met wonderlijke machines het aangezicht van de aarde vormgeven.

4. Welcome to my hometown (Nederland)

Dat je met drones fantastisch mooie beelden kunt maken van steden bewijst Eric van Vuuren, die met zijn video ‘Welcome to my hometown’ een homage brengt aan de stad Rotterdam. Van Vuuren trok er vijftien dagen lang vroeg in de ochtend op uit met zijn Phantom 2 quadcopter en GoPro om de beelden vast te leggen.

3. A Drone In Iceland (IJsland)

IJsland is een land dat erom vraagt om gefilmd en gefotografeerd te worden. De bemoste lavagronden, de verstilde meren, de ijsblauwe watervallen: waar je de cameralens ook richt, de rauwe natuur laat een overweldigende indruk achter. Helemaal als je het land vanuit het perspectief van een drone bekijkt, zoals in onderstaande video.

2. Fireworks filmed with a drone (V.S.)

Met een drone kun je filmopnamen maken die voorheen simpelweg niet mogelijk waren. Zoals deze beelden van een vuurwerkshow, waarbij een waaghals zijn Phantom 2 cameradrone letterlijk door de ontploffende vuurpijlen heen laat vliegen. Met als resultaat een zwartgeblakerde quadcopter én deze spectaculaire video.

1. DJI Phantom flies into Vulcano (Vanuatu)

Met een drone kun je gebieden filmen waar je anders nooit bij zou kunnen komen. Dat bewijst ook deze video, waarin een DJI Phantom over de Yasur-vulkaan op het Vanuataanse eiland Tanna vliegt en van dichtbij vastlegt hoe magma en stofwolken uit verschillende kraters omhoogspuiten. Opmerkelijk genoeg overleefde de quadcopter dit bombardement van stof en stenen!

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier