Boete dreigt voor persfotograaf om inzet drone

De Vlaardingse persfotograaf Roel Dijkstra hangt een boete van 1.000  euro boven het hoofd voor het ongeoorloofd vliegen met een drone boven de bebouwde kom. Dat is de uitkomst van een rechtszaak die gisteren in Rotterdam behandeld werd. De dronepiloot vloog op 17 juli 2013 met een zelfgebouwde quadcopter in de buurt van een flat waar een misdrijf plaats had gevonden. Tegenover De Volkskrant verklaart de fotograaf dat hij geen foto’s aan het maken was: “Ik was nog in de experimenteerfase, om zo te ontdekken wat drones journalistiek kunnen betekenen.”

In Nederland is het niet toegestaan om zonder vergunning met een onbemand luchtvaartuig boven de bebouwde kom, boven wegen of nabij mensenmassa’s te vliegen. Bovendien mag je niet zonder meer vliegen in een plaatselijk luchtverkeersleidinggebied. De huidige regelgeving vereist dat er voor iedere vlucht een ontheffing wordt aangevraagd, en daar kan soms weken overheen gaan. Daardoor is journalistiek gebruik van drones zo goed als onmogelijk. De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) grijpt dit proces dan ook aan om meer duidelijkheid te krijgen met betrekking tot het gebruik van drones door (foto)journalisten.

Later deze maand volgt de definitieve uitspraak. Ondertussen zit de landelijk coördinerend officier van justitie voor de luchtvaart niet stil: op internet verschenen de laatste maanden meerdere dronefilmpjes die op illegale wijze zijn gefilmd, waaronder opnamen van de Domtoren in de mist en deze ode aan Rotterdam. En er zullen nog vele filmpjes volgen, getuige de toenemende populariteit van cameradrones. Dronepiloten doen er in ieder geval verstandig aan om zich op de hoogte te stellen van de regelgeving omtrent het gebruik van drones en deze tips te lezen alvorens het luchtruim te kiezen.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier