Kamervragen naar aanleiding van start Drone Academy
Binnenkort gaat de Dutch Drone Academy van start, een opleiding waar amateur dronepiloten terecht kunnen om de praktijk en theorie van het vliegen met een onbemand luchtvaartuig onder de knie te krijgen. Verplicht is een dergelijke opleiding niet: voor hobbymatig gebruik van drones is geen vliegbrevet of diploma nodig. Oprichter Parchival Hofland denkt echter dat er genoeg particulieren zijn die interesse hebben in de cursus.
Kamerlid Ton Elias (VVD) vraagt zich naar aanleiding van de start van de Drone Academy af waarom particulieren eigenlijk geen examen hoeven te doen of een vergunning nodig hebben voor het vliegen van een UAV, terwijl dit voor professionals wel verplicht is. Hij heeft hierover kamervragen gesteld aan staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu.
Precieze verkoopcijfers zijn niet bekend, maar in Nederland zijn er naar schatting duizenden particulieren die beschikken over drones die soms tot honderden meters hoog kunnen vliegen. Dergelijke drones kunnen op die hoogte een gevaar opleveren voor het reguliere luchtverkeer. Daarnaast is het volgens de regelgeving rond modelvliegen niet toegestaan om boven stedelijk gebied, wegen of mensenmassa’s te vliegen, maar lang niet iedereen is hiervan op de hoogte: “Eigenaren zijn veelal ongetrainde bestuurders die geen idee hebben welke regels er gelden en hoe gevaarlijke situaties kunnen worden voorkomen”, verklaarde Elias tegenover RTL Nieuws.