IncidentNieuws

Politie Hengelo op zoek naar eigenaar drone

Een inwoner van Hengelo trof afgelopen vrijdag een drone van het type DJI Phantom aan in zijn achtertuin en bracht deze naar het politiebureau. De politie is nu op zoek naar de eigenaar van de quadcopter, die met de drone onder ander opnamen had gemaakt van het ziekenhuis en het gezondheidscentrum. Blijkbaar raakte de dronepiloot daarna de controle over het toestel kwijt, waarna deze wegvloog en verderop in de tuin van het huis aan de Merelweg landde.

Fly-aways

Het is niet voor het eerst dat iemand een DJI Phantom in de achtertuin aantreft. Eerder dit jaar vond de Groningse Ineke van Buren een soortgelijke drone aan in haar achtertuin. De eigenaar kon destijds snel achterhaald worden, waarna hij de drone kon ophalen. Ook toen was er sprake van een ‘fly-away’, ofwel het ongecontroleerd wegvliegen van een drone nadat de verbinding met de remote control verloren gaat.

Het probleem van fly-aways is groot. Volgens een recent onderzoek heeft zelfs een op de drie eigenaren van een DJI Phantom drone wel eens te maken gehad met het wegvliegen van hun UAV. Een groot deel van deze piloten vond hun quadcopter niet meer terug. In andere gevallen werd de drone wel teruggevonden, maar vaak in zwaar beschadigde toestand doordat de drone uiteindelijk tegen een huis of boom aanvloog.

Fabrikanten – waaronder DJI, die dit type drone op de markt brengt – werken hard aan oplossingen voor fly-aways, waaronder de ‘return to home’ functie die ervoor moet zorgen dat een drone automatisch terugvliegt naar het punt van opstijgen zodra de verbinding met de piloot verloren gaat. Onervaren dronepiloten weten soms echter niet hoe deze functie werkt, of de functie werkt niet doordat de GPS-ontvangst van de drone wegvalt.

Strafbaar

De Hengelose dronepiloot is mogelijk ook nog eens strafbaar. Het is volgens de huidige regelgeving niet toegestaan om zonder vergunning met een drone boven de bebouwde kom te vliegen. Of de politie Hengelo inderdaad werk wil maken van een bekeuring is nog niet bekend.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier