Regelgeving

Nieuwe regelgeving: drones moeten voortaan voorrang geven aan overig vliegverkeer

In de nieuwe regeling modelvliegen die is ingegaan per 14-12-2014 is een nieuw artikel toegevoegd, waarin bepaald wordt dat modelluchtvaartuigen – waaronder de meeste drones – voortaan voorrang moeten verlenen aan overig luchtverkeer, zoals vliegtuigen, helikopters en luchtballonnen.

Voorrang verlenen

Met het artikel wordt beoogd dat onbemande luchtvaartuigen geen gevaar vormen voor al het andere reguliere (commerciële) vliegverkeer. Met drones mocht je al niet in de buurt van vliegvelden opstijgen; de nieuwe regels lijken vooral bedoeld te zijn om te voorkomen dat UAVs op andere locaties het vliegverkeer hinderen.

In het artikel wordt verder bepaald dat in alle overige gevallen dat twee luchtvaartuigen elkaar kruisen op of omstreeks hetzelfde niveau, het luchtvaartuig dat het andere aan zijn rechterzijde heeft voorrang moet verlenen.

De drone-regelgeving is van toepassing op “luchtvaartuigen van geringe afmetingen”, die “niet in staat zijn een mens te dragen” en “waarvan de totale startmassa niet meer dan 25 kilogram bedraagt”.

Nieuwe wettekst

De nieuwe wettekst vindt je op wetten.nl. Het complete overzicht van alle wijzigingen in de regeling is terug te vinden in het overzicht van officiële bekendmakingen van de Staatscourant.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier