BedrijvengidsOok ROC-light opleidingen en verzekeringen! Zoek bedrijf

Yuneec Q500: interessant alternatief voor de DJI Phantom 2V+

De grote populariteit van de Phantom 2 Vision+ (P2V+) cameradrone van het Chinese bedrijf DJI – alleen al in Europa zijn er afgelopen jaar tienduizenden exemplaren van verkocht – blijft niet onopgemerkt door andere fabrikanten. Zo introduceerde Parrot vorig jaar de Bebop drone, en onlangs introduceerde elektronicafabrikant Yuneec de Q500 Typhoon quadcopter, die in navolging van de Phantom 2 Vision+ beschikt over een elektronisch gestabiliseerde camera. En dat is niet de enige overeenkomst.

Ready to fly

Net als de DJI Phantom 2 Vision+ is de Yuneec Q500 is ‘ready to fly’ (RTF) quadcopter. Dat wil zeggen dat je na aanschaf meteen het luchtruim kunt kiezen, je hoeft verder geen onderdelen zoals accu’s of een afstandsbediening aan te schaffen. De camera van de Q500 hangt onder de drone aan een drie-assige gimbal, die ervoor zorgt dat de camera elektronisch gestabiliseerd blijft. Daardoor kun je vloeiende video-opnamen maken, ook als de drone zelf door turbulentie heen en weer schommelt.

Yuneec Q500 vooraanzicht

Een andere overeenkomst is dat de Q500 is voorzien van GPS en kompas. Daardoor kunnen ook beginnende piloten snel in de weer met deze UAV, de drone blijft ook bij wind op dezelfde plek in de lucht hangen. In geval van nood kan de Q500 zelfstandig terugvliegen naar de startlocatie en automatisch landen. Deze ‘return to home’ functie kennen we ook van de DJI Phantom drones.

HD camera met elektronisch gestabiliseerde gimbal

De camera kan video opnemen in HD kwaliteit (1080p). De foto’s hebben een maximale resolutie van 12 megapixels; dat is wat lager dan de 14 MP van de DJI P2V+ camera. De opnamen worden opgeslagen op een micro SD card (een 8GB kaartje wordt meegeleverd). Het is tijdens de vlucht mogelijk om de hoek waaronder de camera filmt aan te passen. Je kunt desgewenst ook recht naar beneden filmen. De cameralens is van het fisheye type, waardoor de kenmerkende gekromde horizon ontstaat op videobeelden en foto’s. Dit kun je eventueel achteraf met software aanpassen.

Yuneec Q500 bovenaanzicht

Groter dan de Phantom maar strak design

De Q500 valt verder op door zijn wat strakkere design. In tegenstelling tot de vier dikke armen van de Phantom beschikt de Q500 over slankere armen met een soort vakwerkconstructie voor de stevigheid. De Q500 is wel een stuk groter dan de Phantom, zoals in onderstaande screenshot te zien is. Het onderstel is wat breder, wat het landen bij wat meer wind vereenvoudigt. Ondanks dat de Q500 wat ranker oogt dan de Phantom is het startgewicht flink hoger: 1700 gram ten opzichte van de 1240 gram die de Phantom weegt. Toch zou de Q500 met de 6300 mAh vluchtaccu volgens de fabrikant zo’n 20-25 minuten kunnen vliegen.

De Yuneec Q500 is een stuk groter dan de DJI Phantom

De Yuneec Q500 is een stuk groter dan de DJI Phantom

 

Remote control met ingebouwd touchscreen voor first person view

Interessant is dat de meegeleverde ST10 remote control van de Q500 beschikt over een ingebouwd 4,5″ touchscreen, waarop je live mee kunt kijken met de camera. Ook kun je telemetrie (hoogte, snelheid, afstand) op het scherm zien. Voor deze ‘first person view’ en telemetrie functionaliteit heb je bij de DJI Phantom een losse smartphone of tablet nodig, die je voor iedere vlucht moet pairen met de remote control: dat werkt prima maar is wat minder handig. Ook vervalt de noodzaak van een losse Wifi range extender. Je kunt met de Q500 dus sneller aan de slag, je hoeft alleen maar de drone en de RC in te schakelen.

Yuneec ST10 ground station

Een leuke feature is dat de Q500 een ‘follow me’ vliegmodus heeft. Hierin onderscheidt de Typhoon zich van de P2V+. Daarbij volgt de quadopter automatisch de zender als de piloot zich verplaatst. Daardoor kun je bijvoorbeeld mooie actievideo’s maken als je een heuvel afskiet of een mountainbike parcour aflegt.

Conclusie

De Yuneec Q500 Typhoon is bij Nederlandse webshops te koop voor 1199 euro. Dat is net zoveel als wat je voor de DJI Phantom P2V+ moet betalen, maar de remote control van de Q500 is wel een stuk geavanceerder en dankzij het ingebouwde display het feit dat je geen range extender nodig hebt hoef je minder apparaten in te schakelen voor elke vlucht; wel zo handig. Ook de follow me feature maakt dat de Q500 een streepje voor heeft op de Phantom 2 Vision+.

Hoe de Q500 zich in de praktijk gedraagt zal nog moeten blijken. Uiteindelijk zijn een stabiel vlieggedrag, een betrouwbare verbinding met de remote control en de kwaliteit van de camerabeelden doorslaggevend. Of de Q500 hierin op hetzelfde niveau is als de Phantom P2V+ is moeilijk te zeggen, daarvoor zullen we de Q500 eerst moeten testen en ervaringen van anderen moeten horen. Maar veelbelovend is deze quadcopter zeker!

Bestel het boek 'Dronevideo's maken' bij Bol.com

7 Comments

Leave a Reply

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.