Persfotograaf beboet om vliegen met drone

De kantonrechter in Rotterdam heeft vandaag een boete van 1.000 euro – waarvan 750 euro voorwaardelijk – opgelegd aan persfotograaf Roel Dijkstra voor het illegaal vliegen met een onbemand luchtvaartuig. Volgens de rechter overtrad de fotograaf de Regeling modelvliegen toen hij in juli 2013 met zijn zelfgebouwde multirotor nabij een flat vloog waar kort daarvoor een misdrijf was gepleegd.

In Nederland is het verboden om zonder ontheffing met een onbemand luchtvaartuig boven stedelijk gebied te vliegen. Het aanvragen van zo’n ontheffing duurt weken, waardoor nieuwsgaring met behulp van drones zo goed als onmogelijk is. De zaak van Roel Dijkstra werd door de NVJ daarom beschouwd als een proefproces, om helder te krijgen waar de grenzen liggen.

Het is voor het eerst dat een Nederlandse rechter een boete uitdeelt voor het illegaal vliegen met een drone. In eerdere gevallen werd er steeds geschikt met de betreffende dronepiloten. Het OM bekijkt momenteel ook een aantal andere zaken, waaronder die van het domtoren filmpje en filmpje met beelden van Rotterdam.

Roel Dijkstra met zijn drone
Roel Dijkstra met zijn zelfgebouwde quadcopter

 

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier