Productnieuws

Al meer dan €1 miljoen opgehaald voor minidrone ZANO

Het is één van de succesnummers van afgelopen jaar op Kickstarter: de campagne om geld op te halen voor de ontwikkeling van de ZANO drone, een miniatuurformaat drone die ideaal is om onderweg dronies – drone selfies – te maken. Maar daar blijft het niet bij, als het aan de makers ligt kan de miniatuurdrone ook gebruikt worden om 360 graden luchtpanorama’s te maken en krijgt de ZANO een ‘follow me’ modus.

Selfie-drone voor onderweg

Drones spreken enorm tot de verbeelding van het publiek. Dat blijkt wel uit het feit dat dit jaar drie crowdfundcampagnes voor de ontwikkeling van verschillende drones met groot succes werden afgesloten. Twee daarvan betreffen de ontwikkeling van zogenaamde follow me quadcopters; onbemande luchtvaartuigen die geheel zelfstandig de piloot achtervolgen en ondertussen videobeelden opnemen. Zowel de HEXO+ als de Airdog komen in 2015 op de markt.

De ZANO drone is een geval apart. Deze quadcopter onderscheidt zich door zijn zeer compacte uitvoering. De drone past met gemak in de palm van je hand, kan bestuurd worden met een smartphone en is dus een ideale gadget voor onderweg. Het team dat de ZANO ontwikkelt speelt hiermee handig in op de trend om dronies te maken: selfies gemaakt met een drone.

Afhankelijk van de omstandigheden kun je met de ZANO drone zo’n 10-15 minuten vliegen. Het bereik bedraagt ongeveer 15-30 meter. Verwacht dus niet dat je met de miniatuurdrone van grote hoogte foto’s kunt maken, daarvoor is het vliegbereik te klein. De ZANO krijgt wel een follow me modus zodat de drone de eigenaar kan volgen: leuk voor actievideo’s. Ook willen de makers de mogelijkheid inbouwen om automatisch panoramafoto’s te maken.

Crowdfundcampagne

De campagne voor de selfie-drone loopt op het moment van schrijven nog twee weken, en er staat nu 988.939 pond (ca 1.2 miljoen euro) op de teller. Als je interesse hebt kun je nog voor 150 pond (een kleine 200 euro) op de drone voorintekenen. Als de fabricage volgens plan verloopt zou je de minidrone medio volgend jaar in je bezit moeten hebben.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

2 gedachten over “Al meer dan €1 miljoen opgehaald voor minidrone ZANO

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier