Nieuws

ProRail zet drone in voor controlewerkzaamheden

Langs een stuk spoor tussen Helmond en Eindhoven heeft spoorwegbeheerder ProRail onlangs testen met een drone uitgevoerd. Het doel is om te kijken of UAVs ingezet kunnen worden om de zogenaamde bovenleidingsportalen te controleren op scheurtjes of andere mankementen. Door de inzet van drones kunnen dergelijke controles mogelijk sneller en met minder overlast voor reizigers plaatsvinden, want de treinen kunnen gewoon blijven rijden: zodra er een trein aankomt wordt de drone op veilige afstand gebracht.

In onderstaande video legt een ProRail-medewerker uit hoe de luchtproef in zijn werk gaat. De drone in kwestie lijkt een Altura Zenith te zijn, afkomstig van het Nederlandse bedrijf Aerialtronics. Dit type octocopter wordt ook gebruikt door politie- en brandweerkorpsen. Eerder dit jaar kondigde T-Mobile aan om met dit type UAV haar zendmasten te willen gaan inspecteren.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier