Britse politie zet drone met moeite aan de grond na oppakken persfotograaf

Net voor de jaarwisseling heeft de Britse politie een fotojournalist opgepakt die in de buurt van vliegveld Gatwick aan het vliegen was met zijn drone. De agenten wilden de controle over de drone van de bestuurder overnemen, maar hadden vervolgens de grootste moeite om het apparaat veilig aan de grond te krijgen.

In een video die werd opgenomen door een getuige van het incident is te zien dat de agenten zich uiterst agressief gedroegen en de remote control uit handen van dronepiloot Eddie Mitchell rukten terwijl de drone nog in de lucht hing. Volgens de getuige lukte het de agenten uiteindelijk om de drone aan de grond te krijgen, maar niet na eerst een paar ‘gevaarlijke manoeuvres’ uitgehaald te hebben.

De politie had echter helemaal het recht niet om zo op te treden: Mitchell is één van de weinige gelicenseerde dronepiloten in de UK, en het gebied waar hij vloog is niet aangemerkt als no-fly zone. Op het moment van de arrestatie was hij in opdracht van een nieuwsorganisatie luchtopnamen aan het maken van een brand met fatale afloop.

Na enkele uren in bewaring te hebben gezeten werd de journalist weer op vrije voeten gesteld. Hij mocht zijn drone echter niet meteen meenemen.

Drone-regelgeving niet altijd duidelijk

Het incident toont eens te meer aan dat de regelgeving rond het vliegen met onbemande luchtvaartuigen niet altijd even duidelijk is, ook niet voor ordehandhavers. Wie in de buurt van een vliegveld vliegt heeft zich te houden aan de air traffic control zone, maar dat hoeft niet te betekenen dat je helemaal niet mag opstijgen: het kan ook zijn dat er lokaal een maximale vlieghoogte voor UAVs van toepassing is.

De autoriteiten zijn echter extra alert op drones nabij vliegvelden na diverse meldingen van bijna-botsingen door vliegtuigpiloten. Zo werd onlangs bekend dat in juli vorig jaar een Airbus 320 tijdens het aanvliegen van vliegveld Heathrow op een haar na een quadcopter mistte, waarvan de bestuurder nooit geïdentificeerd is. Ook bij andere vliegvelden wordt er door piloten regelmatig melding gemaakt van drones.

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is gecertificeerd (RPA-L) dronepiloot en beschikt over het ROC-light. Vanaf 30 augustus 2018 is Wiebe te zien als coach&jurylid in het tv-programma 'Drone Masters'.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maak kans op deze backpack t.w.v. € 199,-!

We hebben weer een mooie winactie lopen! Wil jij deze Torvol Drone Adventure Backpack ter waarde van € 199,- winnen? Check snel onze review en lees hoe je kans maakt op een hagelnieuw exemplaar van deze backpack voor outdoor beeldmakers!