Nieuws

Fotograaf op de vingers getikt om dronefilmpje Alblasserwaard

Een prachtige dronevideo waarin onder andere de windmolens bij Alblasserwaard te zien zijn is de maker ervan op een waarschuwing van de luchtvaartpolitie komen te staan. Dat meldt het AD vandaag. In het filmpje van Cees van der Wal zijn naast de molens ook Nieuw-Lekkerland en het Westeinde in Oud-Alblas te zien. De luchtvaartpolitie ziet echter een commercieel motief in het filmpje en dat is verboden.

Volgens de luchtvaartpolitie is het feit dat Van der Wal een link naar zijn website vermeldde voldoende aanleiding om het dronefilmpje, dat op YouTube al ruim 6.000 keer bekeken is, als illegaal te beoordelen. Volgens de regelgeving mogen drones alleen professioneel ingezet worden door gecertificeerde piloten en na het doorlopen van een uitgebreide aanvraagprocedure. “Ik heb een waarschuwing gekregen, er volgt geen strafrechtelijk onderzoek. Maar ik word in de gaten gehouden, was de boodschap”, aldus Van der Wal in het AD.

Dat weerhoudt menig dronepiloot er niet van om luchtbeelden te maken in Nederland, soms met een commerciële bijbedoeling. Dat leidde eind vorig jaar tot een eerste bekeuring. De Inspectie Leefomgeving en Transport onderzoekt momenteel ook of er bij het Domtoren filmpje en Welcome to my hometown sprake is van strafbare feiten.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier