Nieuws

Deloitte: ‘In 2015 meer dan een miljoen commerciële drones operationeel’

Consultancybedrijf Deloitte verwacht dat er aan het eind van dit jaar wereldwijd ruim een miljoen drones gebruikt worden voor professionele toepassingen, waaronder het inspecteren van gebouwen of windmolens en het maken van luchtfoto’s en –video’s.

Volgens het bedrijf zijn er momenteel 700.000 commerciële drones in gebruik en komen er dit jaar ruim 300.000 bij. De marktomvang zal volgens Deloitte uitkomen tussen de 125 en 250 miljoen pond, uitgaande van een gemiddelde kostprijs van minstens 125 pond per UAV.

Deloitte verwacht niet dat drones op korte termijn ingezet worden voor het bezorgen van pakketjes. Tegenover zakenmagazine Economia verklaart Paul Lee, hoofd van de afdeling die onderzoek doet naar technologie, media en telecommunicatie, dat een dronevlucht gemiddeld zes pond kost waardoor pakketbezorging met drones niet rendabel is.

In het interview met Economia wordt echter niet duidelijk waar Lee zijn kostprijs per vlucht op baseert. Ook is het vreemd dat hij niet ingaat op de regelgeving die commerciële toepassingen van drones – waaronder pakketbezorging – in veel landen onmogelijk maken.

Partijen als Amazon en DHL staan te trappelen om drones in te zetten voor het afleveren van bestellingen, om zodoende nog sneller hun klanten te kunnen bedienen. In de V.S. wordt hun onderzoek echter vertraagd door de strenge regelgeving, waardoor deze bedrijven uitwijken naar andere landen.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier