Geomagnetische storm vergroot kans op fly-aways

Mocht je van plan zijn om de komende dagen te gaan vliegen met je drone dan zul je niet alleen last hebben van de harde wind die het KNMI voorspeld heeft. Het Space Weather Prediction Center in New York verwacht komende week namelijk een sterke geomagnetische storm als gevolg van een zonnevlam. Dergelijke verstoringen van de magnetosfeer kunnen leiden tot slechte GPS-ontvangst, met mogelijk fly-aways tot gevolg.

Volgens het ruimte-instituut is de piek van de magnetische storm komende woensdag te verwachten en zal vooral de noordelijke hemisfeer getroffen worden. Deeltjes die uitgestoten zijn door de zon als gevolg van verhoogde zonneactiviteit treffen dan de buitenste lagen van de aardatmosfeer, waardoor de druk op de magnetosfeer verandert. Als gevolg daarvan ontstaan er elektrische wervelstromen in de ionosfeer. Een dergelijke magnetische storm kan enkele dagen aanhouden.

Zonnedeeltjes interageren met de magnetosfeer van de aarde. Bron: NASA
Zonnedeeltjes interacteren met de magnetosfeer van de aarde. Bron: NASA

Als gevolg van de elektrische verstoringen in de bovenste lagen van de atmosfeer kunnen satellieten van slag raken en ook het GPS-signaal wordt mogelijk verstoord. Dat heeft consequenties voor alle apparaten die voor hun goede werking afhankelijk zijn van dit signaal, zoals navigatieapparatuur en drones die van GPS afhankelijk zijn voor hun locatiebepaling. Zodra deze geen goed GPS-signaal ontvangen dan loop je het risico dat je drone zijn positie niet meer kan bepalen en meegevoerd wordt door de wind, zeker als de verbinding met de piloot wegvalt.

In de app 'Aurora Alert' kun je het verloop van de Kp-index bekijken
In de app ‘Aurora Alert’ kun je het verloop van de Kp-index bekijken

Je doet er dus verstandig aan om de komende dagen de zogenaamde Kp-index in de gaten te houden. Deze index is een maat voor de geomagnetische activiteitsindex, waarbij 0 staat voor rustige condities en een Kp van 9 staat voor extreme stormcondities. Bij een Kp-index van 4 of hoger is voorzichtigheid geboden. Je kunt deze index onder andere volgen via de website van het Space Weather Predition Center. Ook zijn er apps te downloaden waarmee je de Kp-index kunt bekijken, waaronder Solar Monitor voor iOS (€ 8,99) en Aurora Alert (€ 2,41) voor Android.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier