CNN mag gaan experimenteren met dronejournalistiek

Nieuwsorganisatie CNN mag van de Amerikaanse luchtvaartautoriteiten (FAA) gaan experimenten met het inzetten van drones voor journalistieke doeleinden. Dat maakt het bedrijf zojuist bekend op de eigen website.

Het doel van CNN is om te onderzoeken hoe dronejournalistiek geprofessionaliseerd kan worden. “We willen af van de hobbyapparatuur en bekijken wat de mogelijkheden zijn om videoreportages van hoge kwaliteit te kunnen maken”, zegt David Vigilante van CNN.

CNN gaat in samenwerking met het Georgia Tech Research Institute in de praktijk onderzoeken hoe drones voor nieuwsgaring gebruikt kunnen worden. Op basis daarvan wil de FAA dan regels gaan opstellen voor dronejournalistiek in het algemeen.

Volgens een woordvoerder van de FAA bieden onbemande luchtvaartuigen interessante mogelijkheden voor nieuwsorganisaties. “We hopen door deze samenwerking met CNN en met andere organisaties het gebruik van drones op een veilige wijze te integreren in onze nationale luchtverkeerssystemen.”

Dronejournalistiek in Nederland vooralsnog niet mogelijk

In Nederland is het journalistiek gebruik van drones vooralsnog verboden. Onlangs nog werd een persfotograaf beboet voor het vliegen met zijn drone, zonder daarvoor eerst toestemming aangevraagd te hebben. Een dergelijke ontheffing – die voor iedere afzonderlijke vlucht vereist is – kan echter weken op zich laten wachten, waardoor UAVs praktisch nog niet ingezet kunnen worden door journalisten.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier