Nieuws

Maker Domtorenfilmpje krijgt boete van 350 euro

Eind vorig jaar verscheen op YouTube een prachtig dronefilmpje van de Domtoren omhuld door mist. De maker van het filmpje was echter in overtreding van de Regeling modelvliegen en heeft hiervoor een boete van 350 euro gekregen.

Volgens de luchtvaartpolitie zijn de volgende strafbare feiten vastgesteld: met een UAV vliegen zonder dat deze tijdens de vlucht continu in het zicht was als gevolg van de mist en het boven bebouwing vliegen.

Jelte Keur, die het filmpje op internet zette, vindt dat er meer duidelijkheid moet komen over de regelgeving. “De regelgeving die nu wordt gehanteerd is die van de modelbouw, maar die lijkt me niet helemaal meer van toepassing aangezien we inmiddels met hele andere apparatuur vliegen.”

Eigenlijk zou er een vliegbrevet voor dronepiloten moeten komen, zegt Keur. “Ik vind zeker dat er regels moeten zijn. Als je een drone koopt met een bepaald bereik en bepaalde mogelijkheden dan zou je daar eigenlijk een brevet voor moeten halen.”

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

2 gedachten over “Maker Domtorenfilmpje krijgt boete van 350 euro

 • Wat raar.
  Een filmpje maken zonder schade te maken en toch een bekeuring.
  Ik vind dat er betere regels moeten komen.
  Een speelgoed drone van 90 gram moet dezelfde regels volgen als een drone van 4 KG terwijl 4 KG een deuk in een auto kan bezorgen en 90 gram nog geen eens een krasje maakt.
  Ik begrijp dat piloten van trauma-helikopters zich zorgen maken maar een speelgoed drone van 90 gram is zo stuk wanneer die tegen een echte helikopter aankomt.
  Ik vind een open gebied gevaarlijker omdat daar meestal meer windvlagen zijn dan in een bebouwd gebied waardoor je in een open gebied sneller de controle kwijt bent en dus ook meer schade kan aanrichten.
  Ik vind dat er andere regels moeten komen voor drones tot 1200 gram.

  Beantwoorden
 • Tsja, dan wil je iets goeds doen voor de samenleving door je film on line te zetten en dan…? Een mooie film! Ook al is het een kerk. Maar de politie die komt inderdaad is ook mijn ervaring. Misschien hangt het ook wel van de agent af en heb ik geluk gehad? Waarom komen er geen regels van “niet vliegen bij een wind boven de … Beaufort” en “niet vliegen met een niet-gekalibreerde drone”? Dat is gevaarlijk!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier